A+ A A-

Sis Petr

sis150.jpg

Petr Sís (*11. 5. 1949, Brno)

Narodil se v Brně. Vystudoval VŠUP, začínal u Jiřího Trnky, absolvoval u Miloslava Jágra. V roce 1977 - 79 The Royal College of Art v Londýně. V roce 1982 měl točit film na olympijských hrách v Los Angeles, zůstal v emigraci. Už 20 let žije v New Yorku. Léta se živil jako ilustrátor v novinách a časopisech, schopný přes noc na objednávku dodat potřebnou kresbu. Dnes je mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů a věnoval se i tvorbě mozaiky pro newyorské metro. Jeho žena je Američanka, mají spolu dvě děti. Je autorem více jak dvaceti knih, pro dalších více než padesát vytvořil ilustrace. Má stálý okruh čtenářů a může si dovolit malovat tak, jak se mu líbí. Nyní je uznávaným tvůrcem dětských knih a držitelem řady prestižních cen. Jeho knihy byly přeloženy do více jak 12 jazyků.

Výběr ocenění:
2012 Cena H.CH. Andersena
V roce 1980, ještě před svým odjezdem do USA, dostal Sís na festivalu v Západním Berlíně Zlatého medvěda za animovaný film Hlavy.
The New York Times Book Review
Best Illustrated Book of the Year
za knihy Rainbow Rhino, Beach Ball, Follow the Dream, Komodo!, The Three Golden Keys. Komodo!
Small Tall Tale za the Far Far North
Boston Globe-Horn Book Award Honor Book
Society of Illustrators Gold Medal za Komodo!
Silver Medal za The Three Golden Keys
V roce 2001obdržel za knihu Madlenka francouzskou cenu Sorcieres udělovanou za nejlepší publikace pro děti vydané ve Francii.
V roce 2003 za svoji dosavadní tvorbu dostal cenu význačné americké MacArthurovy nadace
Knižní veletrh v Boloni 2004 - Hlavní cena pro nejlepší dílo literatury faktu (Strom života)
České vydání Stromu života bylo oceněno v soutěži Nejkrásnější knihy České republiky a získalo cenu Spolku grafiků Hollar za nejkrásnější ilustrace.

Bibliografie:

Česká vydání:

Tři zlaté klíče (Albatros, 1995)
Podivuhodný příběh Eskymo Welzla (Paseka, 1995)
Hvězdný posel (Albatros, 1996)
Strom života (Raketa, 2004)
Tibet (Raketa, 2005)
Hrej, Mozarte, hrej (Labyrint, 2006)
Zeď (Labyrint, 2007) /Zlatá stuha/
Ptačí sněm (Labyrint, 2011)
Pilot a Malý princ, Život Antoina de Saint-Exupéryho

Knihy v angličtině:
The Tree of Life (Published October, 2003)
Madlenka's Dog (Published April, 2002)
The Three Golden Keys (Published October, 2001)
A Small Tall Tale from the Far Far North (Published April, 2001)
Madlenka (Published October, 2000
Tibet Through the Red Box (Published October, 1998)
Starry Messenger: Galileo Galilei (Published October, 1996)

Další knihy:
The Train of States (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 2004)
Ballerina (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 2001)
Dinosaur! (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 2000)
Ship Ahoy! (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 1999)
Trucks Trucks Trucks (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 1999)
Fire Truck (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 1998)
Komodo! (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 1993)
An Ocean World (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 1992)
Follow the Dream (Published by Alfred Knopf, 1991)
Beach Ball (Published by Greenwillow Books at HarperCollins, 1990)
Rainbow Rhino (Published by Alfred Knopf, 1987)

Knihy ilustrované pro jiné autory:
Vladimír Kalina: Zižkovské romance (ČS 1980)
Jakub a Wilhelm Grimmové: O Palečkovi (Albatros, 1981)
Bedřich Stehno: Kůže na zip (CS 1982)
Jack Prelutsky. The Dragons Are Singing Tonight by (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
Jack Prelutsky. The Gargoyle on the Roof (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
Jacques Taravant. Little Wing Giver (Published by Henry Holt and Company)
Jack Prelutsky. Monday's Troll (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
George Shannon. More Stories to Solve (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
Jack Prelutsky. Scranimals (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
George Shannon. Still More Stories to Solve (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
George Shannon. Stories to Solve (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
Sid Fleischman. The Whipping Boy (Published by Greenwillow Books at HarperCollins)
Max Bolliger, Šťastný skřítek, (Paseka. 2012)
http://www.petersis.com/index2.html
sis_mozart1.jpg

sis_tibet_il2.jpg
OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Sís Petr,

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit