Vzdělaní hledají způsob. Nevzdělaní hledají důvod.

A+ A A-

Sempé Jean-Jacques

sempre.jpg

Jean-Jacques Sempé (*17. 8. 1932, Bordeaux)

ilustrátor, výtvarník

Učení ho nebavilo, pro nekázeň byl vyloučen z bourdeauxského gymnázia a jak řekl: „Když jsem byl kluk, bylo mou jedinou zábavou vyrušování ve škole.“. Později se vrhl do praktického života: byl poskokem u obchodníka s vínem, vedoucím v prázdninových táborech, kancelářským poslíčkem…
V osmnácti letech se přihlásil do armády a odjíždí do Paříže. Prometá redakce novin a v roce 1951 prodává svou první kresbu časopisu Sud-Ouest. Jeho setkání s Goscinnym spadá do doby počátků velmi rychlé kariéry „humoristického kreslíře“. S Malým Mikulášem zakládá nezapomenutelnou galerii portrétů darebných zlatíček, kteří se od té doby zabydleli v koutku naší paměti. Současně s patáliemi malého školáka debutuje Sempé roku 1956 v časopisu Paris Match a spolupracuje s několika časopisy a týdeníky.
Jeho první samostatná kniha kreseb vychází v roce 1962: Nic není jednoduché. Následuje další třicítka, samá veledíla humoru, skvěle tlumočící jeho něžně ironický pohled na naše podivínství a na podivné neduhy světa.
Stvořil Marcellina Cailloua, Raoula Taburina, a ovšem také Pana Lamberta. Jeho pozorovací talent spojený s obdivuhodným smyslem pro směšnost z něj už čtyřicet let dělají jednoho z největších francouzských kreslířů.
Vedle vlastních knih kreseb ilustroval povídku Catherine Certitude od Patricka Modiana a Příběh pana Sommera od Patricka Süskinda.
Sempé je jedním z nemnoha francouzských výtvarníků, kteří se uplatňují i na obálkách věhlasného New Yorkeru a v současné době každý týden kouzlí úsměvy na tvářích tisíců čtenářů magazínů Paris Match a Figaro Littéraire …
Chystané vydání Nových Mikulášových patálií uvítal s nadšením. Nápad ho dojal, návrat malého Mikuláše překvapil a potěšil.

Bibliografie

Rien n'est simple (1962)
Tout se complique (1963)
Sauve qui peut (1964)
Monsieur Lambert (1965)
La grande panique (1966)
Saint Tropez (1968)
L'information consommation (1968)
Des hauts et des bas (1970)
Face à face (1972)
Bonjour bonsoir (1974)
L'ascension sociale de Mr Lambert (1975)
Simple question d'équilibre (1977)
Un léger décalage (1977)
Les musiciens (1979)
Comme par hasard (1981)
De bon matin (1983)
Vaguement compétitif (1985)
Luxe, calme et volupté (1987)
Par avion (1989)
Vacances (1990)
Ames soeurs (1991)
Insondables mystères (1993)
Raoul Taburin (une bicyclette à propos de son père)(1995)
Grands rêves (1997)
Beau temps (1999)
Multiples intentions (2003)


Hors-série - compilations
En avant -1967 - Pauvert
Quelques manifestants - 1983 - ISBN 2-207-22943-2
Quelques enfants - 1983 - ISBN 2-207-22942-4
Quelques jours de congé - 1984 - ISBN 2-207-23010-4
Quelques vices impunis - 1986 - ISBN 2-207-23798-2
Quelques romantiques - 1986 - ISBN 2-207-23288-3
Quelques représentations - 1987 - ISBN 2-207-23420-7
Quelques concerts - 1987 - ISBN 2-207-23421-5
Catherine Certitude (avec Patrick Modiano) - 1988 - ISBN 2-07-056423-1
Quelques artistes et gens de lettres - 1989
Quelques citadins - 1989 - ISBN 2-207-23579-3
Quelques sentiments de culpabilité - 1991 - ISBN 2-207-23860-1
Quelques meneurs d'hommes - 1991 - ISBN 2-207-23087-2
L'histoire de Monsieur Sommer (avec Patrick Süskind) - 1991 - ISBN 2070566153
Quelques philosophes - 2002 - ISBN 2-207-25373-2
Le monde Sempé - 2002 - ISBN 2-207-25399-6
Un peu de Paris - 2001
Un peu de la France - nov 05 (aquarelles sans texte)
[modifier]
Le petit Nicolas
(Scénario : René Goscinny)

Le petit Nicolas - 1960
Les récrés du petit Nicolas - 1961
Les vacances du petit Nicolas - 1962
Le petit Nicolas et les copains - 1963
Le petit Nicolas a des ennuis - 1964
Histoires inédites du Petit Nicolas - 2004 - ISBN 2-915732-00-0
[modifier]
Marcelin Caillou
Marcellin Caillou - 1969

Výběr z ocenění:

Gutenbergova cena za nejlepší obal – 1986
Velká národní cena za umění a literaturu (1979)
Velká cena za literaturu města Bordeaux (1987) 

Více o díle a životě ilustrátora

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit