Vzdělaní hledají způsob. Nevzdělaní hledají důvod.

A+ A A-

Food Junkie. Neobvyklý gastronomický a halucinační cestopis

food junkieAutobiograficky laděný příběh na pomezí beletrie a literatury faktu o autorově vášni číslo jedna (kromě psaní): jídle a gastronomii. Tato záliba přivedla Monse Kallentofta dokonce mezi členy poroty, která vybírá padesátku nejlepších restaurací na světě.

V knize sledujeme autorovu nadšenou a posedlou honbu za nejzajímavějšími kulinářskými zážitky.
Temný, bouřlivý a fascinující příběh zavádí čtenáře přímo do center gastronomického vesmíru, od pouličních stánků v Bangkoku až po nejvyhledávanější restaurace v New Yorku.

Kniha se postupně stává i milostným románem, vyprávěním o přežití a o hledání domova a pevného bodu v životě.
Zaujme každého, komu připadá jídlo zajímavé a kdo chce nahlédnout do zákulisí nejlepších světových restaurací. Není to kuchařka s recepty, fotografiemi či ilustracemi, spíš příběh člověka milujícího jídlo a gastronomii. Ta je pro Monse Kallentofta záležitostí života a smrti, způsobem úniku a pátráním po pravdě o sobě samém.

Mons Kallentoft / Food Junkie — Posedlý jídlem / Příběh gastrozávisláka / Přeložila Marie Voslářová / Vydal Host, 2014, hostbrno.cz

Mons Kallentoft (nar. 1968) pracoval v reklamě a jako novinář.
Debutoval románem Pesetas (Pesety, 2000), za nějž získal prestižní cenu Katapultpriset za nejlepší švédskou prvotinu roku 2000. Napsal další dvě oceňované prózy a (prozatím) sedmidílnou románovou sérii o kriminální inspektorce Malin Forsové. V nakladatelství Host v českém překladu dosud vyšly knihy Zimní oběť (2007), Letní smrt (2008; obě česky 2011), Podzimní vražda (2009; česky 2012) a Jarní mrtví (2010; česky 2013). Román Páté roční období (2011) vyjde v květnu 2014. Posledními dvěma díly série jsou romány Vattenänglar (Vodní andělé, 2012, připravujeme
k českému vydání) a Vindsjälar (Větrné duše, 2013).

Napsali o knize:

Jediným úkolem gastronomie a luxusních restaurací je zastavit čas. Tady a teď, ty, já a talíře. A žádné hloupé otázky. Když se podaří dosáhnout harmonie, jedná se o nepřekonatelný zážitek. Nejzákladnější potřeba je povýšena k tomu nejzbytnějšímu: k požitku. A naopak. Ale Food Junkie nezprostředkovává pouze chutě a pocity, s nimiž člověk konzumuje lahůdky. Autor se naštěstí příliš nepouští do zapálených technických výkladů na téma, jak se ten či onen pokrm připravuje, a vzdává se i vymýšlení výrazů charakterizujících chuť, které si stejně nikdo jiný s ničím nespojí. Pro Kallentofta je jídlo pocit, výraz a dojem. V tom s ním každý čtenář může držet krok.
Mattias Kroon, Sydsvenskan

Není to ani fikce, ani deník, spíš jakýsi halucinační cestopis.
Sydsvenskan

Kdo četl Kallentoftovy články o gastronomii, ví, že tento spisovatel o jídle psát umí. Dokáže ho vylíčit tak živě, že cítíme jeho vůni a chuť.
Svenska Dagbladet

Kallentoftova kniha je zajímavou směsicí autobiografie, reportáže o jídle, cestopisu a románu s existenciálními tóny. Vytříbenost jeho jazyka proměňuje jídlo a pití v něco nádherného. Nejlepší pasáže jsou ty, v nichž se Kallentoft zastavuje a nechává slova promlouvat o hledání sebe samého; tehdy příběh přestává být reportáží a stává se románem.
Folkbladet

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... kuchařka Cestopisy, cestování Kallentoft Mons

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit