Vzdělaní hledají způsob. Nevzdělaní hledají důvod.

A+ A A-

Podvody na talíři aneb jak obelhávají zákazníky potravinářské koncerny

podvody na taliri koncernyThilo Bode, který patří k nejcitovanějším a zároveň nejobávanějším kritikům kvality potravin a potravinářského průmyslu, ve své knize, které se v Německu prodalo přes 150 000 výtisků a která měla mimořádný ohlas například i na Slovensku, nemilosrdně odhaluje skandální polopravdivé nebo dokonce lživé strategie a nekalé praktiky potravinářských koncernů, postrádajících jakékoli zábrany.

Podvody skoro na každém obalu...

Od zavádějících a klamavých etiket na potravinách, jež spotřebitele vědomě uvádějí v omyl nebo mu poskytují záměrně matoucí informace, po  pochybnou kvalitu, či spíše nekvalitu samotných potravinářských „produktů“ uváděných na trh za podpory bombastických lživých reklamních kampaní – to vše je součástí důmyslné strategie, proti níž je spotřebitel skoro bezmocný a kterou přímo či nepřímo posvěcují naši političtí zástupci.

Odhalení a závěry, které kniha Podvody na talíři předkládá, jsou v dnešním globalizovaném světě který se vymkl z kloubů, platné nejen pro Německo, ale pro celou Evropu.

České vydání bylo doplněno, aktualizováno a obohaceno o informace, jež se vztahují k českému prostředí a zohledňuje situaci v České republice. V příloze kniha přináší rozhovor s Miroslavem Spišiakem, který osobně poznal praktiky používané při výrobě potravinových surovin určených pro střední a východní Evropu a rozhodl se o nich otevřeně promluvit.

Kupujete si produkty označené „fitness“? Fit po nich nebudete, zato přiberete.
Vyhledáváte tradiční regionální produkty připravené podle původních receptů? Třeba taková schwarzwaldská šunka: ze všech 750 000 prasat, která se každý rok na takzvanou schwarzwaldskou šunku zpracují, nepochází ze Schwarzwaldu ani jedno – všechna totiž pochází z velkochovů z celé Evropy.  Anebo „tradiční česká“ majonéza Poličanka: oproti tradiční receptuře obsahuje osmkrát méně žloutků, v nezávislých testech kvality propadla, a přesto se chlubí prestižní národní značkou Klasa udělovanou ministrem zemědělství!
Paradoxem je, že za socialsmu bylo jídlo na mnohem vyšší úrovni a kontroly kvality potravin byly o mnoho set procent kvalitnější.

Vybíráte si „zdravé“ výrobky pro děti? To jsou nejčastěji jen skryté kalorické bomby plné cukru. Nápoje z jablek s pečetí bio? Ty mnoh­dy žádné jablko ani neviděly…
Tyto neuvěřitelné podvody a triky mají svůj systém. Potravinářské koncerny totiž dosáhly mezí možného růstu. A tak nám s pomocí reklamy, která stojí miliardy, vnucují „inovované“ výrobky, jež jsou nové a lepší pouze podle jejich tvrzení. Tyto produkty kvalitu jen předstírají a často navíc přímo ohrožují naše zdraví.

Že v celém politickém systému je cosi shnilého, to dnes ví každý. Thilo Bode se nebojí nazývat věci pravým jménem. Jeho kniha je zároveň návodem, jak nekalé praktiky potravinářských koncernů bojkotovat, ale také výzvou, aby si lidé začali za své zástupce volit politky, kteří skutečně hájí jejich zájmy. To je v České republice, kde občané nedávno katapultovali do evropského parlamentu tzv. „profesionála“ Pavla Teličku, který v otázce ochrany spotřebitele prosazuje ideu „samoregulace“. A to je obzvlášť aktuální problém.

Thilo Bode (1947)
vystudoval sociologii a národohospodářství. V roce 1989 se stal jednatelem Greenpeace v Německu, roku 1995 Greenpeace International. Roku 2002 založil v Berlíně organizaci spotřebitelů Foodwatch, kterou vede dodnes.

Thilo Bode / Podvody na talíři / vydal Rybka Publishers, 2014 / 204 stran, pevná vazba

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... jidlo vegetariánství Bode Thilo

Komentáře  

# Majka 2014-07-03
jen víc takových knih, ať se lidem otevřou oči a vidí, co se skutečně kolem nich děje.
Citovat
# Lubica 2014-07-02
Väčšina výrobcov do nich pridáva rôzne chemické látky známe ako „éčka“. Predlžujú ich trvanlivosť, zvýrazňujú chuť alebo vzhľad. Nový Čas testoval najlacnejšie, ale aj značkové jogurty a šunky. Zistite, ako obstáli v hodnotení odborníka. Ak sa chcete vyhnúť chemicky upraveným potravinám , prečítajte
si zloženie na obale. „Výrobca je povinný uvádzať zloženie výrobku na obaloch väčších než 10 cm ²“, tvrdí Vít Syrový, potravinársky chemik. Škodlivé látky sú „maskované” pod symbolmi E s číslom a na pozore sa majte aj pred chemickými názvami. Najlepšie urobíte, ak budete kupovať základné potraviny. „Napríklad ovocie , zeleninu, vajcia, maslo, tvaroh,
mlieko, mäso či múku. Tie by nemali obsahovať žiadne
pridané chemické látky,“
Citovat