A+ A A-

Doba Jedová, o jedech, které dobrovolně dáváme našim dětem nejen v jídle

doba jedovaPodvodné informace nebo záměrně skryté informace o složení potravin se na veřejnosti objevují zřídka. proto málokdo ví, co skutečně obsahují potraviny, které denně kupujeme a které spolu s námi jí malé děti, na které jedy v potravinách obsažené působí velmi silně. Dovíme se látkách jako jsou fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a „éčka“ a v životním prostředí  se vyskytující toxické látky dioxiny, bisfenoly, rtuť.

Kniha nabízí poutavé čtení o tom, kde všude se můžeme setkat se zdraví škodlivými látkami.
Ať už to jsou tzv. Éčka v potravinách a nápojích nebo toxické látky v kosmetice, kterou denně používáme, protože věříme tomu, že je pro nás a naše zdraví prospěšná. Knížka se dále z velké části věnuje léčivům, potravinovým doplňkům a očkování - věci, které automaticky považujeme, že ochrání naše zdraví.
Kniha Doba jedová je praktický pomocník pro každý všední den. Bohužel jedů kolem nás neustále přibývá a výrobci potravin, kosmetiky a léčiv nám neříkají negativa o svých produktech, a proto je na nás, abychom jejich triky a nepravdy odhalili a "nezbaštili".

O čem je tato velmi poučná kniha:

Podívejme se například na Aspartam (v potravinách má označení E 951) Je to umělé sladidlo objevené už v roce 1965. Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. Aspartam zabíjí mozkové buňky nebo způsobuje jiná poškození. Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií. Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Pozor by si měli dávat lidé citliví na tuto látku - po nežádoucích účincích, které u nich Aspartam vyvolal, např. závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí, by se měli její příští konzumaci vyhýbat. Určitě by se měly potravinám, obsahujícím tuto látku, vyhýbat těhotné a kojící ženy (protože se Aspartam v těle rozkládá na methanol, který není vhodný). Některé studie na hlodavcích uvádějí negativní účinky na jejich nervový systém. Rozumní vědci a lékaři prohlašují, že toto sladidlo se nemělo vůbec na trhu objevit a jeho zavedení označují za zločin století!!!!
Najdete ho: Používá se k výrobě témeř všech light nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků etc..

Glutamát je velmi často používán v hotových jídlech pro zvýraznění chuti. V potravinách má označení E 620-E625, a  skrývá se často pod označením „hydrolyzované proteiny“, nebo „kvasničný či sojový extrakt“. Neměl by se vůbec vyskytovat!! ve výživě těhotných a kojících žen; poškozuje nervový systém. Způsobuje vývojové poruchy mozku, u dětí autismus, epileptické záchvaty.
Najdete ho: Různé uzeniny, paštiky, sójové omáčky, masox, pytlíkové polévky, masové konzervy, bujóny pro zvýraznění chuti.

Doslova se uvádí, že aspartam a glutamát jsou chutě, které zabíjí a jsou hrozbou naší civilizaci. Obě látky jsou důkazem, jak trh a peníze vítězí nad vědecky zjištěnými fakty a podmaňuje si hlupáky.

Část kapitoly knihy se věnuje i energetickým nápojům, které autoři příliš nedoporučují. Obsahují kofein, taurin a mnohdy aspartam. Spíše by dávali přednost potravním doplňkům ve formě tablet (taurin) – když už má někdo potřebu jej přijímat.

Autoři
své poznatky opírají o vlastní zkušenosti, bohatou literaturu. V knize jsou zde odkazy na odborné články a zahraniční studie.

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. má dlouholeté zkušenosti z pedagogické práce na Univerzitě Karlově. Zároveň byla řešitelkou a spoluřešitelkou sedmi grantových projektů zabývajících se mechanismy vzniku patofyziologických změn u hematologických onemocnění, schizofrenie, Alzheimerovy nemoci a autismu. Věnuje se též intenzivně vědecko-populární publicistice se zaměřením na biomedicínu.

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. je profesorem toxikologie na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Pracuje v oboru molekulární biochemie, enzymologie a toxikologie extrémně jedovatých synteticky připravených i přírodních látek a psychofarmak. Ve své vědecké práci se zaměřuje na biochemické mechanismy toxických účinků různých biologicky aktivních látek a léků, zejména v terapii Alzheimerovy nemoci. Zabývá se rovněž působením různých peptidů v procesech učení a paměti.

Doba Jedova | Strunecká - Patočka | 296 str., 2001, ISBN 978-80-7387-469-8

Komentáře  

# John 2017-01-24
V Nature a Science se neustále píše o různých selháních vědy, o systémových problémech, a jde o debatu podrobnou, konkrétní, která ukazuje paradoxy dané situace. Ta diskuse má od začátku sloužit k hledání praktických řešení, nikoli k paušálním odsudkům. O skutečných problémech vědy se nejvíce dozvíte tam. Příkladem může být v roce 2011 v Nature Reviews Drug Discovery zveřejněný dopis vědců z farmaceutické firmy Bayer Healthcare, který tvrdí, že asi 80% studií z vědeckých časopisů, na nichž chtěla ta firma stavět svůj vývoj léků, nebylo možno úspěšně zopakovat. To je samozřejmě katastrofální zpráva, zejména s přihlédnutím k tomu, kolik se na biomedicínský výzkum vydává peněz. Od té doby je zopakovatelnost výsledků tohoto typu výzkumu zásadní téma na celém světě. Zpráva vědců z Bayer Healthcare totiž nevyšla někde na periferii jako nějaký „alternativní fakt“, ale vyšla v nejprestižnějším časopise na světě, který se věnuje vývoji nových léků. Kdyby to byla pitomost, je dávno smetena ze stolu. - Boris Cvek
Citovat
# Kamil 2016-04-16
Bývalá obchodní zástupkyně farmaceutických firem po patnácti letech v byznysu protlačování léků to říká jasně. Gwen Olsen ve své působivé knize Přiznání protlačovatele drog Rx vysvětluje, proč opustila svou lukrativní kariéru prodejce léků pro některé z největších značek tohoto byznysu – Johnson and Johnson, Bristol-Myers, Squibb a Abbot Laboratories. Teď se vášnivě zasazuje proti farmaceutickému průmyslu, jeho neetickým praktikám a statisícům životů, které přivádí do hrobu. Gwen se otvíraly oči postupně během řady tragických událostí. www.amazon.com/gp/product/1935278592/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1935278592&linkCode=as2&tag=wakitime09-20&linkId=OEC7DSRFI6IBCD56
Citovat
# Majka 2016-04-01
Očkování, provalené informace:
https://www.youtube.com/watch?v=8GRwfTkrAnw
Citovat
# JAn 2015-07-25
23/07 2015
Dark act - DARK Act” (Deny Americans the Right to Know)
US nový zakon, který umožňuje u potravinových výrobků neoznačit složení výrobku
www.commondreams.org/news/2015/07/23/corporate-influence-has-won-house-passes-anti-gmo-labeling-bill
Citovat
# Pavel 2015-03-08
mluvčí firmy Coca-Cola pro Českou republiku Daniela Paličková vysvětlovala, zda je nebezpečné sníst bonbon Mentos a zapít ho Coca-Colou. „Výsledek není stejný, jako když ho hodíte do plné láhve. Žaludek vám v žádném případě neroztrhne,“ dodala s úsměvem. Dal bych ji rád a zdarma tři mentosy a jednu láhev kokakolové břečky. Viděli bychom pěkný břišní tanec. Nedej přírodo, aby takový člověk měl na žaludeční stěně zralé vředy. Pak by jen záleželo, zda lékařská pomoc přijde včas... a rozhodně by nezbyl čas na PR úsměv.
Citovat
# Paľo 2015-03-06
„Proč lidé pochybují o vědě?“ Tento tweet doprovázel odkaz na článek v National Geographic, který naznačoval, že ti, kteří se dívají s podezřením na očkování, geneticky modifikované organismy (GMO), klimatickou změnu, fluoridizaci vody a různé další fenomény, jsou pomatenci lnoucí ke konspiračním teoriím, a jsou buď ideologicky motivováni, nebo dezinformováni v důsledku přístupu k ‚Universitě Googlu.‘ … A kdo to byl, co tweetnul tuhle otázku a vystavil tento odkaz? Nikdo jiný než sám Robert T. Fraley, vicepresident Monsanta a jeho technologický ředitel.
Citovat
# Vlastimil 2015-02-06
Divím se: na jedné straně nakupujeme v biopotravinách a obědváme ve veganských restauracích, vzrušujeme se informacemi o tzv. éčkách a mikroprachu v ovzduší, na druhé straně si životního partnera na celý život vybíráme (také protože jsme si samy vypnuly evolučně nastavené bio systémy) náhodně, chaoticky, nepoučeně, zmateně (ostatně tak jako porodnici, porodníka, školu a učitelku). Začínáte se divit taky?
Citovat
# klaun 2014-04-24
Smrt žízní nastává podle lékařské vědy asi po týdnu, a smrt udušením asi po pěti minutách. Čistý vzduch a voda však nejsou pro nás primárními zdroji. Syndrom získaného šílenství nám neumožňuje, abychom správně nastavili své životní priority. Nedaří se nám to ani u nás samotných, ani v rodině, společnosti, natož v ekonomicky řízeném globálním lágru.
Citovat
# Johanka 2012-08-10
Normálně pod články nepíšu, ale už několkrát jste dali dobré tipy. tento je obzvlášť vynikající. Díky. Jsem nadšená.
Citovat
# Jirka 2012-06-29
Jelikož jsem se začal zabývat zdravým životním stylem teprve nedávno, informace o jedech a toxických látkách všude kolem nás, ve mě zanechaly hlubokou stopu. Připadám si, že jsem objevil úplně nový svět, protože do nedávna jsem žil v představě, že vše co je oficíálně schválené je naprosto bezpečné a není třeba se tím vůbec zabývat. Díky knize si nyní dávám mnohem větší pozor na to co si kupujeme jako rodina domů. Taky najednou koukám, že mnoho tzv. civilizačních nemocí, které se na první pohled zdáli být nevyléčitelné bez neurčité příčiny, se dají docela dobře vysledovat a třeba jim i předcházet...
Citovat