A+ A A-

Cílek Václav

 cilek150.jpg

Václav Cílek (*5. 11. 1955, Brno-Židenice)

geolog, klimatolog, spisovatel

Střední školu navštěvoval mimo jiné v Tanzanii, poté vystudoval hornickou průmyslovku v Příbrami a přírodovědu na Univerzitě Karlově. V letech 1980-1990 pracoval v Hornickém ústavu AV ČR, od roku 1990 v Geologickém ústavu AV ČR, v letech 1994-2001 na částečný úvazek v Centru teoretických studií (společné pracoviště UK a AV ČR, ředitel Ivan M. Havel). Od roku 2004 je ředitelem Geologického ústavu AV ČR. Jeho knihy Krajiny vnitřní a vnější (2002) a Makom. Kniha míst (2004) se staly malou literární senzací.

Václav Cílek obdržel Cenu Toma Stopparda za rok 2004.

Bibliografie: neúplný seznam
Podzemní Praha, 1995
Píseň pro odcházející duši, 1997
Krajiny vnitřní a vnější, 2002
Mrtvá kočka, 2002
Střední Čechy. Příroda, člověk, krajina, 2003
Deset obrazů krocení býka, 2004
Vstoupit do krajiny, 2004
Dýchat s ptáky
Makom, 2004
Tsunami je stále s námi, 2006
Sandstone Landscapes 
Krajina a revoluce
Borgesův svět, 2007
Nejistý plamen, 2007
Orfeus, 2009
Cestou z Margecan, 2009
Archeus, 2010
Jak to vidí, 2010
Obraz krajiny. 2011
Kameny domova, 2011
Prohlédni si tu zemi, 2012
Krása je rozmanitost plazů, 2013
Krajiny domova, chodit, hledat a dívat se, 2013
Čarodějův učeň - Krabat (s Trpišovským) 2013
Posvátná krajina, 2014

 

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Cílek Václav

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit