A+ A A-

Čechura Rudolf

cechura150.jpg




Rudolf Čechura (*5. 2. 1931, Želénky, okr. Duchcov - †8. 10. 2014, Praha)

spisovatel, scenárista, autor ve svobodném povolání

Po studiu na obchodní akademii v Chomutově a maturitě na pedagogickém gymnáziu v Jihlavě byl zaměstnán jako učitel a posléze ředitel národní školy na okrese Chomutov. Od roku 1960 působil v Československém rozhlase a potom 13 let jako redaktor v časopise Věda a technika mládeži, odkud byl na počátku normalizace propuštěn, stačil však ještě vydat svůj první román Nikdo nemá alibi. V tomto období, až do roku 1989, se živil převážně psaním pro děti. V povědomí čtenářů je znám především jako autor nezapomenutelných příhod Maxipsa Fíka. Po roce 1989 opět vydává knížky pro dospělé.

Je významným českým holmesologem a propagátorem Sherlocka Holmese v našich zemích. Od roku 1967 je členem The Sherlock Holmes Society of London, je jedním ze tří zakladatelů a členem České společnosti Sherlocka Holmese (2000), kde zastává funkci Odporného poradce. Sherlocka Holmese propagoval a propaguje v různých časopiseckých článcích a povídkách s touto slavnou postavou.

Čechurova knižní tvorba je zaměřena na detektivní náměty pro děti i dospělé, objevují se v ní sci-fi náměty nebo humoristická díla. Časopisecky v Ohníčku a jako kreslený seriál také v časopise Čtyřlístek vyšla řada jeho příběhů o Sherlocku Holmesovi. Celkem 10 příběhů vyšlo souborně nově roku 2003 v Knižním klubu pod titulem Čítanka pro začínající detektivy. Napsal scénář televizního filmu Šplhající profesor (na motivy případu Sherlocka Holmese od A. C. Doylea Šplhající muž) a rozhlasové scénáře pro pořad Meteor.

Ocenění
Rudolf Čechura je držitelem řady ocenění.
Mj. za Mixipsa Fíka obdržel 10 platinových desek Supraphonu,
v roce 1995 dostal Literární cenu Knižního klubu za knihu Šperhák,
za detektivku Dr. Sherlock Holmes v Čechách v roce 1999 cenu Jiřího Marka
Cenu Eduarda Fikera (cena České sekce AIEP za nejlepší rukopis) za rok 2004 za detektivní román Jako zvíře.

Výběr z bibliografie (první vydání)
Nikdo nemá alibi (1969)
Pavián mezi lidmi (1976)
Abeceda důvtipu (1979) 
Maxipes Fík (1981)
Psí příhody (1983)
Kočičí proměny (1986)
Sherlock Holmes a případ s ptáky (1987)
Robot na scestí (1988)
Hugo z hor (1989)
Případ medvěd 09 (1990)
5 případů Sherlocka Holmese (1990)
Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy (1993)
Příhody maxipsa Fíka (1995)
Šperhák (1996)
Kočkodrom (1998)
Experomentální zóna (1999)
Šifra z katakomb (2000)
Blázni z Velepes (2000)
Eldorádo kreslených příběhů (2001)
Čítanka pro začínající detektivy (2003)
Jak Fík vyrostl (2003)
Maxipes Fík na cestách (2004)
Pestrý život (2004)
Někdo to rád jinak (2004)
Dva ve fraku (2005)
Můj umrlý kraj (2006)
Smrtící falus a další povídky /2007)
Jako zvíře /2007/
Namydlená šikmá plocha (2009) 

Náměty a scénáře k Večerníčkům
Maxipes Fík
Hugo z hor
Dva ve fraku
aj.

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Čechura Rudolf,

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit