Vzdělaní hledají způsob. Nevzdělaní hledají důvod.

A+ A A-

Vančura Vladislav

vancura150.jpg
Vladislav Vančura (*23. 6. 1891, Háj u Opavy - †1. 6. 1942, Praha)

spisovatel, publicista, dramatik, scénárista, filmový režisér

Narodil se mezi Ostravou a Opavou, v Háji u Opavy. Dětství prožil ve středních Čechách, kde studoval na gymnáziu v Benešově u Prahy.. Navštěvoval umělecko-průmyslovou školu a pokoušel se dostat na pražskou Akademii výtvarných umění. V roce 1915 nakonec odmaturoval na gymnáziu v Praze. Započal studovat právnickou fakultu, pak přestoupil na medicínu. Lékařkou fakultu dokončil roku 1921. V témže roce nastoupil praxi lékaře na Zbraslavi a oženil se. Po několika letech ale skončil, a naplno se věnuje literární tvorbě. Podnikl několik zahraničních cest – Francie, Sovětský svaz.
Vladislav Vančura zakládal avantgardního sdružení Devětsil  v roce 1920 a stal se jeho prvním předsedou. Od roku 1921 byl členem KSČ a podílel se na akcích levicové inteligence. V roce 1929 byl ze strany vyloučen. Ve 30. letech působil v nakladatelství Družstevní práce. Za okupace se zapojil do odboje. Po atentátu na Hendricha byl Vladislav Vančura 12. 5. 1942 zatčen gestapem a 1. 6. 1942 v Praze popraven.


Bibliografie:

Knihy pro děti
Kubula a Kuba Kubikula (1931)

Další knihy
Amazonský proud – 1923
Dlouhý, Široký a Bystrozraký
Pekař Jan Marhoul – 1924
Pole orná a válečná – 1925
Rozmarné léto – 1926
Poslední soud – 1929
Hrdelní pře anebo přísloví – 1930
Markéta Lazarová – 1931
Útěk do Budína – 1932
Konec starých časů – 1934
Tři řeky – román z roku 1936
Rodina Horváthova (1938)
Obrazy z dějin národa českého – (1939–1940)
Občan Don Quijote – Sborník
Kněz Gudari – dělnická ročenka
Kosmas
Učitel a žák

Drama
Jezero Ukereve – 1935
Josefína – 1941
Režie
Marijka nevěrnice – scénář Ivan Olbracht
Na sluneční straně
Naši furianti
Před maturitou
Nikola Šuhaj lupežník
OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Vančura Vladislav

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit