ricanova150


Tereza Říčanová
(*1974)

Ilustrátorka, grafička, malířka

Absolvovala VŠUP u prof. Jiřího Šalamouna, v roce 1999 ukončila studium na VŠUP obor ilustrace a grafika u prof. Šalamouna. Od roku 1998 žije na statku v Mezné u Pelhřimova, kde se věnuje volné tvorbě, třem dětem a hospodářství.

Bibliografie:

Kubín Josef Štefan: Baba nad čerta, 2001
Krajiny hranice (katalog), 2002
Keret Etgar: Létající Santini, 2005
Kozí knížka, 2005
Vánoční knížka, 2006
Měsíček svítí, 2008
Noemova archa, 2010 (cena Knihopábitel 2010)
Velikonoční knížka, 2012
Obrazy světa, 2017

ricanova vanocni knizka 2

ricanova vanocni knizka 1
Vánoční knížka

Inspirující myšlenky...

Hlavně mi vadí, že náš svět je tak hrozně, nezdravě krotký. Prohlašuji, že je krotký. Jako ohavný vykleštěný kocour. I válka... Bylo to ochočené násilí. Lidé nešli do boje, protože jim vzkypěla krev. Šli do války, protože jim to poručili; šli proto, že byli řádní občané. „Člověk je bojovné zvíře“. Ale mně u člověka vadí, že je ochočené zvíře. A den ze dne je čím dál ochočenější. To dělají továrny, to dělá křesťanství, věda, slušné vychování a vzdělání. Zatěžují duši moderního člověka. Vysávají z ní život... Vylezli na hřbet kopce a zadívali se dolů do údolí. Stanton-in-Teesdale se pod nimi černal břidlicovými střechami, začouzenými komíny a kouřem. „Ubohá podívaná! Tohle by nemělo být povoleno. Opravdu nemělo.“
Aldous Huxley: Kontrapunkt