lauda150.jpg

Richard Lauda (*3. 1. 1873, Jistebnice - †24. 7. 1929, Tábor)

Malíř, ilustrátor, grafik

Člen SVU Mánes, člen Hollaru

Vystudoval Akademii v Praze u prof. Maxmiliána Pirnera, studoval také na Heimannově grafické škole v Mnichově, technice leptů se věnoval u T. F. Šimona v Paříži. Tvorba pro děti je převážně naučného charakteru.

Bibliografie:

Radosti malých, 1903
Rodiče a děti (verše Bartoš, Erben), 1907
Z přírody, 1914
Jihočeské motivy, 1920
Kožíšek Josef: Studánka, 1924
Wenig Adolf: Veselé prázdniny, 1924
Blanická Blanka: Pohádky, 1927
Stavba mostu přes Lužnici v Bechyni, 1928
Posmrtná výstava Richarda Laudy, 1929
Laudová Věra: Richard Lauda (monografie), 1983

lauda450_1.jpg

lauda450_2.jpg

Inspirující myšlenky...

Skončilo to tak, že mne Saturnin vyhledal jednoho odpoledne v kruhu mých známých a diskrétně mi oznámil, že jsme se přestěhovali. Dodal, že bydlíme na vodě blízko řetězového mostu. O té doby jsme žili v obývací lodi a nemohu říci, že by to bylo tak zlé. Je sice pravda, že hned v prvém týdnu se v noci uvolnilo kotvení a naše loď sjela z jezu. Bylo to nepříjemné; byla totiž naprostá tma a já jsem měl v první chvíli za to, že se Saturnin utopil, protože jsem ho marně na celé lodi hledal. Později se vysvětlilo, že spal ve strážním koši. Ale, jak pravím, nebýt této rušivé příhody, nemohl jsem si na nové obydlí stěžovat. Je nutno se s lecčíms v životě smířit.
Zdeněk Jirotka, Saturnin