lauda150.jpg

Richard Lauda (*3. 1. 1873, Jistebnice - †24. 7. 1929, Tábor)

Malíř, ilustrátor, grafik

Člen SVU Mánes, člen Hollaru

Vystudoval Akademii v Praze u prof. Maxmiliána Pirnera, studoval také na Heimannově grafické škole v Mnichově, technice leptů se věnoval u T. F. Šimona v Paříži. Tvorba pro děti je převážně naučného charakteru.

Bibliografie:

Radosti malých, 1903
Rodiče a děti (verše Bartoš, Erben), 1907
Z přírody, 1914
Jihočeské motivy, 1920
Kožíšek Josef: Studánka, 1924
Wenig Adolf: Veselé prázdniny, 1924
Blanická Blanka: Pohádky, 1927
Stavba mostu přes Lužnici v Bechyni, 1928
Posmrtná výstava Richarda Laudy, 1929
Laudová Věra: Richard Lauda (monografie), 1983

lauda450_1.jpg

lauda450_2.jpg

Inspirující myšlenky...

Nebe Jednotou vytváří vodu. Právě v tom je skutečná síla Velké jednoty. Dosáhne-li člověk této Jednoty, bude živ, ztratí-li ji, zemře. Avšak ačkoli člověk žije v síle (jíž je vzduch, prana), sílu (vzduch) nevidí, právě tak jako ryby žijí ve vodě, vodu však nevidí. Člověk umírá, nemá-li k životu vzduch, právě tak jako ryby bez vody hynou. Proto zasvěcení učili lidi, aby se drželi nejzákladnějšího a sledovali jediné, oběh světla a zachovávání jeho centra.
Tajemství zlatého květu, čínská kniha života