plickova150.jpg

Edita Plicková (*13. 10.1940, Praha)

Ilustrátorka, grafička

Cena Noci s Andersenem
Dagmar Lhotová a Zdeněk K. Slabý: Pohádky, které přinesl vítr, ilustrace Edita Plicková, Rubico

Bibliografie

Hádej, co je to? 1970
Schwertner Jiří: Včera pršelo, 1972
Syrovátka Oldřich: Tvůj velký svět, 1976
Karmín Petr: Rybí kalendář, 1978
Fischerová Daniela: Máme rádi zvířata, 1978
Zlomíš-li či nezlomíš-li si jazýček, 1979
Parma Miloš: Jaké chceme být? 1979
ABC docela malých doktorů, 1979
Čehovský Jiří: Budulínek, 1980
Rok správného zálesáka, 1982
Jak kočka Majda přišla o fousky, 1983
Herinková Vlasta: Ruský jazyk hrou, 1985
Mika Vladimír: Velké prádlo kočičky Majdy, 1986
Skomjakov Sergej Michajlovič: Zelená kuchyně, 1988
Klímová Květoslava: Říkánky pro nejmenší, 1988
Wildová Olga: můj pomocník při táboření, 1988
Tetourová Marie: Hrátky pro kamarádky, 1988
Tetourová Marie: Správným klukům, 1989
Podhajská Zdenka: Interessantes aus dem Welt der Pflanzen, 1989
Stránský Michal: Řemesla, 1990
Khun Jaroslav: Nemocné pohádky, 1991
Ebr Vratislav: Můj zlozvyk při čtení, 1992
Janáčková Blanka: Á bé cé dé, k-o-č-k-a pře-de, 1993
Zvířátka z celého světa, 1994
Šimíčková Helena: Umíš správně odpovědět, 1994
Dvořáčková Vlasta: Na pasece v modrém kvítku, 1994
Tetourová Marie: Když se štěně narodí…, 1994
Fiala Luděk: Netopýr Písk a hraboš Hryzálek, 1995
Dvořáková Dana: Náš slabikář, 1996
Maxi škola, 1996
Vandrovní knížka pro správné kluky a holky, 1997
Fialová Ivana: Rozumíš mi? 1997
Komárek Lumír: Pohádky a omalovánky do postýlky, 1997
Bartoňová Miroslava: Hravé počítání pro speciální mateřské školy, 1997
Štěrbová Zdeňka, Čteníčko, 1997
Kočárek Eduard: Přírodopis pro 6. ročník ZŠ, 1998
Otesánek, 1998
Komárek Lumír: Další pohádky do postýlky, 1998
Blumentrittová Vlasta: Čtení hned po slabikáři, 1998
Drahoňovská Hana: Pohádky do postýlky, 1999
Tetourová Marie: O Koblížkovi, 1999
Štíplová Ljuba: Hrajeme si s abecedou, 1999
Tetourová Marie: Poslouchám tě pohádko, 2000
Tetourová Marie: Velký rádce předškoláka, 2001
Elmanová Olga: Příhody králičích kluků, 2001
Fiala Luděk: Pohádky z Afriky, 2001
Perníková chaloupka, 2001
Štíplová Ljuba: Hrajeme si celý rok, 2001
Červená Karkulka, 2001
Tetourová Marie: Svět plný sluníček, 2002
Říkej s námi, co už víš, 2002
Riegerová Alena: Pohádky z naší zahrádky, 2002
O Popelce a jiné pohádky, 2002
Černík Michal: Jak dědeček měnil, 2002
Tetourová Marie: Tři kamarádi, 2003
Tetourová Marie: Těžký život uličníka, 2003
Blumentrittová Vlasta: První čtení, 2003
O Šípkové Růžence, 2003
Tetourová Marie: Mája na venkově, 2003
Tetourová Marie: Barvy, 2003
Tralala-tralala. 2004
Elmanová Olga: Příhody Chrochtíka a jeho přátel, 2004
Bukáčková Jaroslava: První počítání, 2004
Tetourová Marie: Počítej, 2004
Adamovská Marie:Děti v dopravním provozu, 2004
Adamovská Marie: Děti a hry, 2004
Němcová Božena: České národní pohádky, 2004
Saniová Jitka: Už vím proč, 2005
Obrázkový slovník, 2005
Erben Karel Jaromír: Národní pohádky, 2005
Adamovská Marie: Děti a slušné chování, 2005
Abeceda chytrých dětí, 2005
Tetourová Marie: Velký rádce prvňáčka, 2006
Royová Kristina: Ve sluneční krajině, 2006
Štíplová Ljuba: Pohádky s hádankami,.2006
Kočka leze dírou, 2006
Adamovská Marie: Děti a ekologie, 2006
Sluníčko zachází za hory, 2007
Krolupperová Daniela: Putování za nejmocnějším kouzlem, 2007
Tetourová Marie: Poslouchám tě, pohádko, 2007
Pospíšilová Zuzana: Pohádky před spaním, 2007
Lhotová Dagmar a Slabý Zdeněk K.: Pohádky, které přinesl vítr, 2007
Nejkrásnější české pohádky, 2007
Hamzáčková Krista. Je nás pět, 2007
Adamovská Marie: Děti a zdraví, 2007
Švancarová Daniela: Čtení, zdraví, malování, 2007
Cyril a lesní skřítek, 2007

plickova450_2.jpg

plickova450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Pravdou je: máme být bídní a jsme. Přitom hlavním zdrojem nejvážnějšího zla, které člověka potkává, je člověk sám: homo homini lupus neboli člověk člověku vlkem, jak pravil Plautus v Komedii oslovské z roku 495. Kdo správně pochopí tuto tezi, uvidí svět jako peklo, které převyšuje peklo Dantovo tím, že ďáblem musí být jeden druhému, k čemuž je ovšem jeden vhodnější než druhý. Před všemi pak stojí arciďábel v podobě někoho vyššího, který statisíce lidí žene proti sobě a volá k nim: „Utrpení a umírání je vaše určení: tak na sebe střílejte z pušek a kanónů!“ a oni to dělají.
Arhur Schopenhauer, Svět jako vůle a představa