reynek150.jpg

Bohuslav Reynek (*31. 5. 1892, Petrkov - †28. 9. 1971, Petrkov)

Básník, překladatel a výtvarník

Bibliografie

Literární část

Poesie, 1921
Rybí šupiny, 1922
Smutek země, 1924
Had ve sněhu, 1924
Rty a zuby, 1925
Poznámky k P. Valéryho „Hřbitovu u moře“, 1927
Setba samot, 1936
Podzimní motýli, 1946
Pastorale, 1947
Neuskutečněný výtvarný přepis Květů zla (korespondence s J. Čapkem), 1965
Sníh na zápraží, 1969
Mráz v okně, 1969
Nepřicházejí vhod (korespondence s J. Čapkem), 1969
Odlet vlaštovek, 1980

Překlady

Edschmid Kasimir: Šestero ústí, 1920
Corbiere Tristan: Amor, 1922
Trakl Georg: Šebestian v snu, 1923
Lobstein René: Merkur, 1924
Valéry Paul: Palma, 1927
Rilke Rainer Maria: Requiem, 1937
Péguy Charles: Čtyři modlitby k Matce Boží v katedrále chartréské, 1942
Lavaud Guy: Zimní tryptych, 1948
Jouhandeau, Marcel: Astaroth aneb noční návštěvník, 1990

Výtvarná část

Čapek Josef: Pro delfína, 1923
Pieta, 1940
Sníh, 1941
Lebau Jean: Ombre des pierres, 1948
Provazníková Věra: Don Quijote, 1994
aj. volná grafika
.

reynek450_1.jpg

reynek450_2.jpg


Inspirující myšlenky...

Žádná kultura ještě nerozřešila dilema, kterému musí čelit s rozvojem vědomé mysli: jak žít mravně a soucitně, když jsme si plně vědomi krve a hrůzy, které doprovázejí život, když nacházíme temná místa nejen ve svém společenství, ale také sami v sobě. Jestliže existuje chvíle, kdy se člověk stává vskutku dospělým, musí to být tehdy, když uchopí tuto ironii v celém rozsahu a přijme odpovědnost za život plný paradoxů, který je mu dán. Člověk musí žít ve víru rozporů, protože kdyby najednou všechny protimluvy přestaly existovat, život sám by se zhroutil. Odpovědi na některé velmi naléhavé otázky jednoduše neexistují. Musíte si je prostě prožít a dát svému životu takový směr, abyste mířili ke světlu.
Barry Lopez / Arctic Dreams / Arktické sny