reynek150.jpg

Bohuslav Reynek (*31. 5. 1892, Petrkov - †28. 9. 1971, Petrkov)

Básník, překladatel a výtvarník

Bibliografie

Literární část

Poesie, 1921
Rybí šupiny, 1922
Smutek země, 1924
Had ve sněhu, 1924
Rty a zuby, 1925
Poznámky k P. Valéryho „Hřbitovu u moře“, 1927
Setba samot, 1936
Podzimní motýli, 1946
Pastorale, 1947
Neuskutečněný výtvarný přepis Květů zla (korespondence s J. Čapkem), 1965
Sníh na zápraží, 1969
Mráz v okně, 1969
Nepřicházejí vhod (korespondence s J. Čapkem), 1969
Odlet vlaštovek, 1980

Překlady

Edschmid Kasimir: Šestero ústí, 1920
Corbiere Tristan: Amor, 1922
Trakl Georg: Šebestian v snu, 1923
Lobstein René: Merkur, 1924
Valéry Paul: Palma, 1927
Rilke Rainer Maria: Requiem, 1937
Péguy Charles: Čtyři modlitby k Matce Boží v katedrále chartréské, 1942
Lavaud Guy: Zimní tryptych, 1948
Jouhandeau, Marcel: Astaroth aneb noční návštěvník, 1990

Výtvarná část

Čapek Josef: Pro delfína, 1923
Pieta, 1940
Sníh, 1941
Lebau Jean: Ombre des pierres, 1948
Provazníková Věra: Don Quijote, 1994
aj. volná grafika
.

reynek450_1.jpg

reynek450_2.jpg

Inspirující myšlenky...

Zkušenost mě přesvědčila, že zdrojem obdivu a úcty k největším spisovatelům bývá, a to i u lidí, kteří je čtou a píší o nich, jen slepě přijímaný vžitý názor; nevyslovují vlastní soud a nerozpoznali jejich přednosti sami. Víš přece, že nejen ve stoletích špatného a zkaženého úsudku, ale i v dobách zdravé literární střízlivosti většina čtenářů raději obdivuje nápadné a zjevné krásy než krásy jemné a skryté, spíše vzlet než věrohodnost, častěji vnějškovost než podstatu a obvykle spíše průměrnost než nadprůměrnost.
Giacomo Leopardi (1798 − 1837), Parini čili o slávě