stecha150.jpg

Pavel Štecha (*20. 12. 1944, Praha - †20. 7. 2004, Praha)

Fotograf, pedagog

Orientoval se převážně na fotografování architektury (interiéry, exteriéry, arch. modely), reportáží a portrétů.
Vystudoval FAMU, katedra fotografie, kde nakonec působil jako proděkan. Předtím byl ovšem na stáži na Uměleckoprůmyslové škole v Helsinkách, učil na Nordens Fotoskola v Stockoholmu. Získal Fulbrightovo stipendium v USA, učil Missouri Workshop v USA, to však až po roce 1989. V roce 1993 založil Ateliér fotografie na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Roku 1996 spolupracoval na projektu Josip Plečnik, architekt Pražského hradu.
Spolupracoval na dokumentárních filmech Viktora Polesného, Heleny Třeštíkové, Josefa Protivy, Jiřího Věrčáka, Pavla Kouteckého atd.

Ocenění:
World press foto, 1992; Fotografická publikace roku v kategorii Kalendář, 1996; Fotografická publikace roku „Praha - průchody a pasáže“, 1998

Bibliografie:

Domovní znamení staré Prahy, 1986
Pražské město židovské, 1992
Prague, Hidden Splendors, 1993
Prague Passages et Galleries, 1994
Villa Müller, 1994
Prague in your pocket, 1996
Josip Plečnik - architekt pražského hradu, 1987
Müllerova vila, 2000


Inspirující myšlenky...

Šli do války, protože jim to poručili; šli proto, že byli řádní občané. „Člověk je bojovné zvíře“. Ale mně u člověka vadí, že je ochočené zvíře. A den ze dne je čím dál ochočenější. To dělají továrny, to dělá křesťanství, věda, slušné vychování a vzdělání. Zatěžují duši moderního člověka. Vysávají z ní život.
Aldous Huxley, Kontrapunkt