stecha150.jpg

Pavel Štecha (*20. 12. 1944, Praha - †20. 7. 2004, Praha)

Fotograf, pedagog

Orientoval se převážně na fotografování architektury (interiéry, exteriéry, arch. modely), reportáží a portrétů.
Vystudoval FAMU, katedra fotografie, kde nakonec působil jako proděkan. Předtím byl ovšem na stáži na Uměleckoprůmyslové škole v Helsinkách, učil na Nordens Fotoskola v Stockoholmu. Získal Fulbrightovo stipendium v USA, učil Missouri Workshop v USA, to však až po roce 1989. V roce 1993 založil Ateliér fotografie na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Roku 1996 spolupracoval na projektu Josip Plečnik, architekt Pražského hradu.
Spolupracoval na dokumentárních filmech Viktora Polesného, Heleny Třeštíkové, Josefa Protivy, Jiřího Věrčáka, Pavla Kouteckého atd.

Ocenění:
World press foto, 1992; Fotografická publikace roku v kategorii Kalendář, 1996; Fotografická publikace roku „Praha - průchody a pasáže“, 1998

Bibliografie:

Domovní znamení staré Prahy, 1986
Pražské město židovské, 1992
Prague, Hidden Splendors, 1993
Prague Passages et Galleries, 1994
Villa Müller, 1994
Prague in your pocket, 1996
Josip Plečnik - architekt pražského hradu, 1987
Müllerova vila, 2000

Inspirující myšlenky...

Tam, kde ještě před stoletím plápolaly ohně a žena byla dobývána zdlouhavým namlouváním či umným flamengem či fandangem, stojí dnes a bortí se mrakodrapy na knoflíky. Smysly člověka se změnily, smysly, které mu příroda přisoudila a tvářela je statisíce let. Nikdo nikomu nepodá ruku, nikdo se nikomu nepodívá do očí, nic neplatí. Podání ruky, které bylo smlouvou, se zlehčilo a zpohodlnělo v papír, který se hodí do kamen.
Ivan Diviš: Teorie spolehlivosti