tomanek150.jpg

Jan Tománek (*14. 12. 1947, Praha)

malíř, ilustrátor, grafik, věnuje se také plakátové a animované tvorbě.

Vystudoval VŠUP u prof. Zdeňka Sklenáře.

Bibliografie

Sýs Karel: Co všechno svítí, 1983
Sýs Karel: Co všechno létá, 1984
Klement  Bohumil: Český jazyk pro 7. ročník ZŠ, 1984
Lahoda Zdeněk: 2x inspektor Láska, 1984
Kahoun Jiří: Největší rybáři, 1985
Jobánek Jiří: Hledání uzlů, 1985
Rozman Smljan: Příhody obláčky Nezbedy, 1987
Čechura Rudolf: Hugo z hor, 1989
Čechura Rudolf: Případ medvěd 09, 1990
Hronová Karla: Čeština pro cizince, 1993

TV seriály

spolu s manželkou Dagmar Doubkovou
Balabání
Dobrodružství pod vrbami
Kamarádi pana Semtamťuka

tomanek450.jpg

Inspirující myšlenky...

A tak jsme otroky dodnes, a jedinou útěchou je nám vědomí, že jsme všichni otroci: otroci, jimž kdysi křesťanští apoštolové a císař Konstantin radili, aby se trpělivě vzdali bídného života na tomto světě výměnou za lepší život na onom světě; otroci, které dnes bankéři a továrníci učí hledat smysl života na tomto světě v řemeslnické práci za denní chléb. Nedivme se, že i umění jde za penězi, protože po svobodě, po Bohu touží všecko: naším bohem jsou však peníze, naším náboženstvím výdělek.
Richard Wagner, Umění a revoluce - 1849