tomanek150.jpg

Jan Tománek (*14. 12. 1947, Praha)

malíř, ilustrátor, grafik, věnuje se také plakátové a animované tvorbě.

Vystudoval VŠUP u prof. Zdeňka Sklenáře.

Bibliografie

Sýs Karel: Co všechno svítí, 1983
Sýs Karel: Co všechno létá, 1984
Klement  Bohumil: Český jazyk pro 7. ročník ZŠ, 1984
Lahoda Zdeněk: 2x inspektor Láska, 1984
Kahoun Jiří: Největší rybáři, 1985
Jobánek Jiří: Hledání uzlů, 1985
Rozman Smljan: Příhody obláčky Nezbedy, 1987
Čechura Rudolf: Hugo z hor, 1989
Čechura Rudolf: Případ medvěd 09, 1990
Hronová Karla: Čeština pro cizince, 1993

TV seriály

spolu s manželkou Dagmar Doubkovou
Balabání
Dobrodružství pod vrbami
Kamarádi pana Semtamťuka

tomanek450.jpg

Inspirující myšlenky...

Má-li existovat don Juan, musí na světě existovat pokrytectví. Ve starověku by byl don Juan jakýmsi výsledkem bez příčiny; tehdy bylo náboženství slavností, pobízelo lidi k rozkoším; jak by bylo mohlo hanobit lidi, kteří si z jisté rozkoše dělali smysl svého života? Jedině státní správa mluvila o zdrženlivosti; zakazovala věci, které mohly škodit vlasti, to jest zájmům uznávaným obecně, nikoli to, co může škodit jednotlivci, když jedná. Každý muž, měl-li zálibu v ženách a mnoho peněz, mohl být v Athénách donem Juanem, proti tomu nikdo nic nenamítal; nikdo nehlásal, že život na této zemi je slzavé údolí a že trpět je záslužné.
Stendhal, Italské kroniky