tomanek150.jpg

Jan Tománek (*14. 12. 1947, Praha)

malíř, ilustrátor, grafik, věnuje se také plakátové a animované tvorbě.

Vystudoval VŠUP u prof. Zdeňka Sklenáře.

Bibliografie

Sýs Karel: Co všechno svítí, 1983
Sýs Karel: Co všechno létá, 1984
Klement  Bohumil: Český jazyk pro 7. ročník ZŠ, 1984
Lahoda Zdeněk: 2x inspektor Láska, 1984
Kahoun Jiří: Největší rybáři, 1985
Jobánek Jiří: Hledání uzlů, 1985
Rozman Smljan: Příhody obláčky Nezbedy, 1987
Čechura Rudolf: Hugo z hor, 1989
Čechura Rudolf: Případ medvěd 09, 1990
Hronová Karla: Čeština pro cizince, 1993

TV seriály

spolu s manželkou Dagmar Doubkovou
Balabání
Dobrodružství pod vrbami
Kamarádi pana Semtamťuka

tomanek450.jpg


Myšlenky z knih

William Blake byl civilizovaný, opravdu civilizovaný. Civilizace je harmonie a úplnost. Rozum, cit, instinkt, fyzický život – Blakeovi se podařilo všechno tohle sladit v harmonické rovnováze. Když převládá jen jedna složka, je to barbarství. Člověk může být barbar intelektem i tělesně. Barbar duchem a cítěním stejně jako smysly. Křesťanství z nás udělalo duchovní barbary, a teď zase z nás věda dělá intelektuální barbary. Blake byl poslední civilizovaný člověk.
Aldous Huxley v knize Kontrapunkt