vana150.jpg

Josef Váňa (*15. 5. 1931 -  †27. 1. 1987, Praha)

kreslíř, animátor, režisér

Po ukončení studií na Vyšší škole textilní tvorby v Brně pracoval již od roku 1957 ve Studiu kresleného filmu v Praze. Je autor námětu a scénáře animovaným filmům: Poslední výstřel, V pravé poledne, O podvedené kočičce, Pozor automobil (také výtvarník). S francouzským výtvarníkem Rolandem Toporen a s naším Josefem Kábrtem vytvořil celovečerní animovaný film Divoká planeta. Je také výtvarník televizních filmů a seriálů: Loretánská pohádka, Pohádka o Turkovi, O francouzském majorovi, Drak neborák, Vlaštovička a jeho nyní nejznámější Byla jednou koťata. Koťata za souhlasu dědičky dále dle jeho předloh rozkresluje Marcela Walterová.

Bibliografie:

Byla jednou koťata, (sešit)1978
Kočičí malování, 1986
Byla jednou koťata, 1999
Mezi námi koťaty, 2000
Pojď s koťaty na výlet, 2005
Pojď s koťaty do školy, 2007
Pojď s koťaty do pohádky, 2008
Doma s koťaty, 2008

vana450_2.jpg

vana450_1.jpg


Inspirující myšlenky...

Jako hladové bestie vrháte se vy Evropané na nevykořistěné oblasti zeměkoule. To je smysl vašeho zbrojení. Vaše obchodní vztahy, o nichž jste předpokládali, že budou vztahy míru, udělaly z vás navzájem smrtelné nepřátele a posunuly vás do blízkosti války. Rubem vašich technických triumfů je rozpad duchovního myšlení, vaše smysly jsou mrtvé pro vnější dojmy a vnitřní zážitky. Váš život je nekonečná řada závěru z premis, které nezkoušíte, až k soudům, které jste nečekali, ani nechtěli. Všude samé prostředky a nikde cíl ... Kde jsou vaše výhody? Váš lid má více prostředků, více jí a pije - a tím přednosti přestávají. Je méně veselý, méně spokojený a méně pilný. V posledním stu let jste zničili celou společnost, vlastnictví, rodinu, náboženství, morálku, rozdíly tříd, všechny věci, které jsou nejvyššího významu v lidských vztazích.
G.L.Dickinson, Dopisy čínského učence, 1925