vana150.jpg

Josef Váňa (*15. 5. 1931 -  †27. 1. 1987, Praha)

kreslíř, animátor, režisér

Po ukončení studií na Vyšší škole textilní tvorby v Brně pracoval již od roku 1957 ve Studiu kresleného filmu v Praze. Je autor námětu a scénáře animovaným filmům: Poslední výstřel, V pravé poledne, O podvedené kočičce, Pozor automobil (také výtvarník). S francouzským výtvarníkem Rolandem Toporen a s naším Josefem Kábrtem vytvořil celovečerní animovaný film Divoká planeta. Je také výtvarník televizních filmů a seriálů: Loretánská pohádka, Pohádka o Turkovi, O francouzském majorovi, Drak neborák, Vlaštovička a jeho nyní nejznámější Byla jednou koťata. Koťata za souhlasu dědičky dále dle jeho předloh rozkresluje Marcela Walterová.

Bibliografie:

Byla jednou koťata, (sešit)1978
Kočičí malování, 1986
Byla jednou koťata, 1999
Mezi námi koťaty, 2000
Pojď s koťaty na výlet, 2005
Pojď s koťaty do školy, 2007
Pojď s koťaty do pohádky, 2008
Doma s koťaty, 2008

vana450_2.jpg

vana450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Svět pro mne se začíná na mém psacím stole, a ne u zelené tabule ženevské konference; svět truhlářského tovaryše dole na dvorku je v prvé řadě zalidněn truhláři, prkny, kobylkou, jež přiváží prkna, a tak dále; náš svět, to jest náš skutečný, epický, morální svět sahá tak daleko, jak daleko sahá naše osobní zasahování myšlenkou nebo skutkem. Nuže, záleží zcela na nás, jakou hodnotu dáme této skutečnosti; do velké míry záleží na nás, co z tohoto světa uděláme.
Karel Čapek, studie z doby univerzitní