vana150.jpg

Josef Váňa (*15. 5. 1931 -  †27. 1. 1987, Praha)

kreslíř, animátor, režisér

Po ukončení studií na Vyšší škole textilní tvorby v Brně pracoval již od roku 1957 ve Studiu kresleného filmu v Praze. Je autor námětu a scénáře animovaným filmům: Poslední výstřel, V pravé poledne, O podvedené kočičce, Pozor automobil (také výtvarník). S francouzským výtvarníkem Rolandem Toporen a s naším Josefem Kábrtem vytvořil celovečerní animovaný film Divoká planeta. Je také výtvarník televizních filmů a seriálů: Loretánská pohádka, Pohádka o Turkovi, O francouzském majorovi, Drak neborák, Vlaštovička a jeho nyní nejznámější Byla jednou koťata. Koťata za souhlasu dědičky dále dle jeho předloh rozkresluje Marcela Walterová.

Bibliografie:

Byla jednou koťata, (sešit)1978
Kočičí malování, 1986
Byla jednou koťata, 1999
Mezi námi koťaty, 2000
Pojď s koťaty na výlet, 2005
Pojď s koťaty do školy, 2007
Pojď s koťaty do pohádky, 2008
Doma s koťaty, 2008

vana450_2.jpg

vana450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Censor je tužka, která se stala člověkem, anebo člověk, který se stal tužkou, živou bytostí se stavší škrt přes plody ducha, krokodýl, který číhá na březích proudu idejí a literátům, kteří po něm plují, ukusuje hlavy. Censura je mladší ze dvou hanebných sester, starší se jmenuje Inkvizice. Censura je živé doznání mocných tohoto světa, že dovedou jen šlapat po zhlouplých otrocích... Já jsem úřední osoba, a my od úřadu nemáme rádi, když je člověk smělý.
Johann Nepomuk Nestroy (1801-1862)