Image

Jan Zrzavý (*5. 11. 1890, Vadín-Okrouhlice u Havlíčkova Brodu - †12. 10. 1977, Praha)

maliř, grafik, ilustrátor a scénický výtvarník

Zakládající člen skupiny Sursum, člen Spolku výtvarných umělců Mánes, Tvrdošíjných, Umělecké besedy, Sdružení českých umělců grafiků Hollar
Vystřídal několik výtvarných škol, podnikl studijní cesty do Itálie a Francie. Působil krátce jako profesor malby a malířské kompozice na pedagogické fakultě Palackého univerzity v Olomouci.

1966 národní umělec

Bibliografie (neúplná):

Zrzavý Jan: Jeníkovy pohádky, 1920
Sova Antonín: Básníkovo jaro, 1921
Sova Antonín: Naděje a bolesti, 1924
Mácha Karel Hynek: Máj, 1924, 1954
Erben Karel Jaromír: Kytice z pověstí národních, 1927
James Francis: Klára d´Elebense, 1928
Shakespeare William: Sonety, 1953
Dostojevskij Fjodor Michajlovič: Bílé noci, 1956
Zeyer Julius: Dům U tonoucí hvězdy, 1957
Zeyer Julius: Světla východu, 1958
Mácha Karel Hynek: Pouť krkonošská, 1959
Zeyer Julius: Olgerd Gejštor, 1959
Loti Pierre: Islandský rybář, 1959
Hugo Viktor: Dělníci moře, 1960
Gogol Nikolaj V.: Večery na Dikance, 1963
Bednář Jaroslav: Hvězdná tuláctví, 1965
Fikar Ladislav: Samotín, 1967
Zrzavý Jan: Jan Zrzavý vzpomíná na domov, dětství a mladá léta, 1971
Zrzavý Jan: Jan Zrzavý o sobě a o přátelích, 1974
Seifert Jaroslav: Světlem oděná, 1978

http://www.nm.cz/vystava-detail.php?f_id=121
http://www.ngprague.cz/10/99/vystavy-detail/jan-zrzavy---duverne-pribehy/
http://pesek.wz.cz/okrouhlice/indexz.htm

zrzavy450_2.jpg

zrzavy450_1.jpg


Myšlenky z knih

Demokratická teorie obecně předpokládá, že společnost potřebuje žurnalistiku, která je přísným hlídacím psem těch, kdo jsou a chtějí být u moci, která je schopna vypátrat, co je pravda a co lež, a která dokáže představit velkou šíři osvícených názorů na důležitá témata dne. Toto vše nemusí dělat každé médium, ale mediální systém jako celek by měl občanům zajistit snadnou dostupnost této žurnalistické kvality. Jelikož mocní často chtějí informační tok ovládnout, je základním problémem svobodné společnosti, jak dokáže vytvořit mediální systém, který dá vzniknout čemusi, co se blíží demokratické žurnalistice..
Robert W. McChesney, Problém médií