bezdekova zdenka knihy biografie

Zdeňka Bezděková (*19. 4. 1907, České Budějovice – †12. 8. 1999, České Budějovice)

spisovatelka, pedagožka, překladatelka

Vystudovala FF UK a pařížskou Sorbonnu (doktorát filozofie). Celá život zasvětila pedagogické činnosti. V roce 1980 byla zapsána na čestnou listinu IBBY (Děvčátko Zdena a moudrý pes).

Bibliografie:
Bezbranný vítěz, 1947
Říkali mi Leni, 1948 (přeloženo do 11 jazyků)
Stará literatura česká, 1952
Já, město Mokroves, 1952
Literatura pro mládež, 1954
Literatura doby obrozenecké, 1956
Štěstí přijde zítra, 1960
O červené kuličce, 1963
Lásky nedočkavé, 1970
Věčný Oněgin, 1973
Prázdniny v Tanapu, 1973
Marta věří na zázrak, 1974
Děvčátko Zdena a moudrý pes, 1977
Zpěváček z Voňavé meze, 1979
Bílá paní, 1979
Bludný kámen, 1986
Orlík, hrad na skále, 1993
Můj život s knihou, 1995

a překlady
https://www.obecprekladatelu.cz/B/BezdekovaZdenka.htm

Inspirující myšlenky...

Učinil jsem něco obecně prospěšného? Pak tedy mám z toho prospěch. To měj stále na paměti a nikdy od toho neupouštěj! Bezpráví se často dopouští také ten, kdo něco nedělá, nikoli jen ten, kdo něco dělá
Marcus Aurelius Antoninus (121 – 180), Hovory k sobě,