bezdekova zdenka knihy biografie

Zdeňka Bezděková (*19. 4. 1907, České Budějovice – †12. 8. 1999, České Budějovice)

spisovatelka, pedagožka, překladatelka

Vystudovala FF UK a pařížskou Sorbonnu (doktorát filozofie). Celá život zasvětila pedagogické činnosti. V roce 1980 byla zapsána na čestnou listinu IBBY (Děvčátko Zdena a moudrý pes).

Bibliografie:
Bezbranný vítěz, 1947
Říkali mi Leni, 1948 (přeloženo do 11 jazyků)
Stará literatura česká, 1952
Já, město Mokroves, 1952
Literatura pro mládež, 1954
Literatura doby obrozenecké, 1956
Štěstí přijde zítra, 1960
O červené kuličce, 1963
Lásky nedočkavé, 1970
Věčný Oněgin, 1973
Prázdniny v Tanapu, 1973
Marta věří na zázrak, 1974
Děvčátko Zdena a moudrý pes, 1977
Zpěváček z Voňavé meze, 1979
Bílá paní, 1979
Bludný kámen, 1986
Orlík, hrad na skále, 1993
Můj život s knihou, 1995

a překlady
http://www.obecprekladatelu.cz/B/BezdekovaZdenka.htm


Myšlenky z knih

Člověk se stal soudcem. --- „Ještě slovo,“ zavolal na něho majestátní lev, „než vyneseš rozsudek! Podle jakého pravidla, člověče, chceš určit naši cenu?“ --- „Podle jakého pravidla? Bezpochyby,“ odpověděl člověk, „podle stupně, v jakém jste mi více nebo méně užiteční.“ --- „Znamenitě!“ odpověděl uražený lev. „Jak hluboko bych pak musil stát pod oslem! Ty nemůžeš být naším soudcem, člověče! Opusť shromáždění!“
Gotthold Ephraim Lessing, Bajky