borkobcova150.jpg

Hana Bořkovcová (*4. 6. 1927, Praha - † 25. 2. 2009, Praha)

Spisovatelka

Za války transportována s rodinou do Terezína, později do Osvětimi, kde část její rodiny zahynula.
Věnovala se výchově svých pěti dětí a literatuře. Byla překládána a vydána v jiných jazycích např. kniha Tři cvoci vyšla v pěti zemích.

Bibliografie:

Světýlka, 1971
My tři cvoci, 1973
Vzteklouni, 1975
Cizí holka, 1977
Cesta kolem světa za osmdesát dní, 1982
Stan, do kterého prší, 1986
Jdi pryč, 1994
Zakázané holky, 1995 /Zlatá stuha/
Soukromý rozhovor, 2004
Píšu a sešit mi leží na kolenou, 2011

Inspirující myšlenky...

Myšlení umělce pracuje horečně, přímo zběsile a mnohem rychleji a citlivěji než u jiných lidí. Řekněme, že zatímco většina lidí má 10 vjemů za minutu, umělec jich má kolem 60 anebo 70. A právě proto spisovatelé tak často pijí nebo užívají prášky: aby se zklidnili a utišili na chvilku tu šílenou mašinu, která se bez zastávky žene vpřed. Vím, že to dělal můj přítel dramatik Tennessee Williams. Musel užívat sedativa a pít, protože jeho mysl byla jedna z nejvnímavějších a nejhorečněji pracujících na světě. Nemohl proto ani spát.
Truman Capote (1924 – 1984)