dedecek150.jpg

Jiří Dědeček (*13. 2. 1953, Karlovy Vary)

Básník, překladatel, písničkář, v současné době předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Vystudoval FFUK, obor knihovnictví  a věd. informace, poté FAMU, obor scénaristzika a dramaturgie

Bibliografie: (jen první vydání)

Ohnivá pohádka, 1978
Texty, 1983
Výběr z textů, 1986
Co se stalo v ZOO, 1987
Měsíc nad sídlištěm, 1987
Oběžník, 1988
Klejme píseň dokola, 1988
Znělky, 1990
Defilé, 1991
Písničky, 1992
Reprezentant lůzy, 1992
Projevy, stati a jiné kydy, 1993
Tři hry, 1993
Můj vůz, 1999
Věci po mrtvých, 2001
Šli červotoči do houslí, 2001 /Zlatá stuha/
Český jazyk pro 9. ročník, 2001
Blues pro slušný lidi, 2002
Veselé diktáty, 2002
Už třicet let škodím, 2005
Uleželé želé, 2005
Bát se krást, 2005

Snídaně se psem, 2008
Haiku haiečku, 2008
Slizské písněm 2011
Pohádky o Málé tlusté víle, 2012

+ překlady z francouzštiny a tvorba na zvukových nosičích

https://www.dedecek.cz/biografie/


Inspirující myšlenky...

Argumentační klam (též řečnický trik) je v řečnictví takový výrok, jehož smyslem je porazit či přesvědčit oponenta bez ohledu na pravdivost zastávaných názorů. Podstatou argumentačního klamu bývá nenápadné porušení pravidel logického důkazu, působení na emoce místo na rozum, případně obojí. Argumentační klamy bývají oblíbenou součástí argumentace propagandy a manipulátorů. Podstatou klamu je najít velmi slabý až hloupý argument, který by mohla zastávat protistrana (ale zpravidla jej nezastává). Ten demonstrativně rozcupovat na cucky a budit při tom zdání, že se všemi argumenty protistrany se lze takto snadno vypořádat. Např.: Zastánci potratů vám budou tvrdit, že jít na potrat je levnější, než kupovat výbavu pro dítě. To je ale zjevný nesmysl – do ceny potratu je totiž třeba započítat i nezbytnou hospitalizaci, nemluvě o tom, že na výbavu pro novorozence naše vláda nabízí zvláštní sociální příspěvky. Je tedy jasné, že neexistují žádné rozumné důvody, proč potraty povolovat.
František Koukolík, Jana Drtilová: Vzpoura deprivantů