Image

Hana Doskočilová
(*11. 7. 1936, Jihlava – 7. 2. 2019, Praha)

prozaička, autorka knih pro děti

Po maturitě na znojemském gymnáziu byla zaměstnána jako úřednice v Jihlavě a v Praze. Když jí vyšla první knížka začala pracovat v SNDK, později Albatrosu, od roku 1972 je na volné noze a píše výhradně pro děti.

Patří k předním autorům současné české literatury pro děti. Zaměřuje se především na pohádky a příběhy pro nejmenší, v nichž sleduje běžný život svých postav se snahou vyjádřit jejich vztahy mezi sebou a dospělými. Její prózy ze života dětí i pohádkové příběhy se vyznačují velkým porozuměním pro potřeby a touhy malých čtenářů, laskavým humorem a mimořádnou schopností zprostředkovat v zajímavém příběhu i nenásilné poučení.

Její knihy byly přeloženy do němčiny, polštiny, slovinštiny, dánštiny, švédštiny a islandštiny, takže je znají děti od Jaderského moře po nejsevernější oblasti Evropy.

Hana Doskočilová byla po několik desetiletí i jednou z autorek našich dětských časopisů, především Mateřídoušky.

Výběr z bibliografie
Pohádky pro děti, pro mámy a pro táty (SNDK, 1961; Albatros, 1987, 1997)
Bydlím doma (SNDK, 1966)
Micka z trafiky a kocour Pivoda (Albatros, 1971)
Kudy chodí malý lev (Albatros, 1972; Amulet, 2000)
Medvědí pohádky (Albatros, 1973; Olympia, 1999)
Zvířátka z lesa (Albatros, 1974)
Drak Baborák a ztracený král Kulajda (Albatros, 1974)
Posledního kousne pes (Albatros, 1974, 1986, 2001)
Ukradený orloj (Albatros, 1976; Amulet, 1999)
Kuk!Na zelené louce kluk (1976)
Eliška a táta Král (Albatros, 1977, 1989, 2006)
Dva dědečci z Dlouhé míle (Albatros, 1978)
Jak se vychovává papoušek (Albatros, 1979; Amulet, 2000)
Chaloupka z marcipánu (Artia, 1983)
Zdeněk Miler. Krtek v sedmém nebi (Albatros, 1982)
Petr a Hanka chystají překvapení (Albatros, 1983)
Pohádky na dobrý den (Albatros, 1984)
Diogenés v sudu (Albatros, 1985, 1987, 2006)
Pět přání (Albatros, 1987, 1992)
Kuba a barvy (Albatros, 1988)
My a myš (Albatros, 1988)
Pejskování s Polynou (Albatros, 1990, 2000)
Damoklův meč a další známé příběhy (Albatros, 1991)
Zdeněk Miler. Jak krtek zachránil zajíčka (Albatros, 1991)
Zdeněk Miler. Krtek a potopa (Albatros, 1992)
Zdeněk Miler. Jak Krtek uzdravil myšku (Albatros, 1993, 1995, 1999, 2001)
Zdeněk Miler. Krtek a medvědi (Albatros, 1993)
Golem Josef a ti druzí (Albatros, 1994)
Učíme se číst s mouchou Rudolfínou (1994)
Učíme se číst s medvědem Kubulou (1995)
Zdeněk Miler. Dětem (Albatros, 1996, 2001, 2004)
Zdeněk Miler. Krtek a orel (Albatros, 1996)
Zdeněk Miler. Krtek a zelená hvězda (Albatros, 1998, 2003)
Zdeněk Miler. Krtek v zimě (Albatros, 1998)
Když velcí byli kluci  (Amulet, 1999)
Šimsa (Albatros, 1999)
O Mamě Romě a romském pámbíčkovi (Amulet, 2001)Zlatá stuha
Zdeněk Miler. Krtek a maminka (Albatros, 2002, 2004)
Zdeněk Miler. Krtek a paraplíčko (Albatros, 2002, 2005)
Zdeněk Miler. Krtek a sněhulák (Albatros, 2002)
Zdeněk Miler. Krtek a televize (Albatros, 2004)
Lenoši a rváči z Kloboukova Albatros, (2005)
Zdeněk Miler. Krtek a jaro (Albatros, 2006)
Zdeněk Miler. Krtek a léto, 2006
Zdeněk Miler. Krtek a podzim, 2007
Zdeněk Miler. Krtek a zima, 2007
Milada Sukdoláková: O Raráši Mlíkovi, 2008
Vodník Čepeček /podle scénářů V. Čtvrtka, 2009
Maková panenka a motýl Emanuel /podle scénářů V. Čtvrtka/ 2009
Miler Zdeněk: Krtkovy příhody od jara do zimy, 2010

Inspirující myšlenky...

Připraví vás škola na vstup do světa práce? Pokud máte v plánu drhnout podlahu nebo montovat plastové hračky celý svůj život, pak ano. Škola vám zlomí ducha, abyste později nebojovali, když se vám v dospělosti neděje nic nádherného. Když na to přijde, škola vás připraví na přijetí jakékoliv práce, kterou nemáte rádi, ať už to je doktor nebo sekretářka. Škola vás však nenaučí, jak najít své vlastní sny a jak je uskutečnit.
Grace Llewelyn