dvorakova petra

Petra Dvořáková (*1977)

spisovatelka

Autorka žije ve Velkém Meziříčí. Ve čtrnácti letech vstoupila do kláštera. Vystudovala střední zdravotnickou školu. Krátce pracovala jako anesteziologická sestra. Její mladší syn onemocněl leukémií. Do povědomí vstoupila svou první knihou Proměněné sny, za kterou získala v roce 2007 cenu Magnesia Litera. Dálkově vystudovala filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Nyní pracuje jako novinářka a PR manažerka v bance pupečníkové krve.

Bibliografie:
Proměněné sny (2006, Host, Magnesia Litera 2007 za publicistiku)
Já jsem hlad (2009, Host)
Julie mezi slovy (2013, Host)
Flouk a Líla (2015)
Sítě (2016, Host)
Každý má svou lajnu (2017, Host)


Inspirující myšlenky...

Nikoli pro nic za nic starodávní moudří lidé zobrazovali a vyličovali Štěstěnu jako bytost slepou, nemající vůbec zraků. Vždyť zahrnuje svými poklady stále jen lidi špatné a nehodné, nikdy si nevybírá nikoho ze smrtelníků se soudnou rozvahou, naopak, pobývá nejraději u těch, kterým by se musela zdaleka vyhnout, kdyby viděla; a co je nadevše horší, daří nás rozličnými, ba přímo opačnými pověstmi, takže se člověk špatný pyšní pověstí dobrého muže a naopak, muže zcela bezúhonného stíhá pověst škodlivá.
Apuleius, Zlatý osel