dyk_viktor Viktor Dyk (*31. 12. 1877,  Pšovka u Mělníka - †14. 5. 1931, Lopud, Jugoslávie)

básník, prozaik, dramatik, novinář a politik

Dyk patří spolu s Bezručem, Šrámkem a Tomanem ke generaci protispolečenských buřičů, kteří byli aktivní na přelomu 19. a 20. století. Viktor Dyk vystudoval gymnázium, nedokončil práva. Rozhodl se pro dráhu svobodného spisovatele, žurnalisty a politika. Ostře kritizoval hradní politiku T.G.Masaryka a Beneše.
Dyk byl velmi plodným autorem a jeho dílo zahrnuje snad všechny literární druhy: lyriku i epiku, prózu i dramata. Nejvýznamnější je přitom jeho poezie. Byl oceněný za své dílo státní cenou. Dyk umírá na dovolené u Jaderského moře, při procházce po pobřeží na srdeční slabost.

Bibliografie Poezie

A porta inferi (1897)
Síla života (1898)
Marnosti (1900)
Satiry a sarkasmy (1905)
Milá sedmi loupežníků (1906)
Pohádky z naší vesnice (1910)
Giuseppe Moro (1911)
Zápas Jiřího Macků (1916)
Noci chiméry (1917)
Devátá vlna (1930)
Lehké a těžké kroky (1915)
Anebo (1917)
Okno (1921)
Poslední rok (1922)

Bibliografie  Próza

Stud (1900, povídka )
Hučí jez a jiné prózy (1903)
Konec Hackenschmidův (1904, román, 3. díl tetralogie)
Prosinec (1906, román)
Prsty Habakukovy (1906, román)
Píseň o vrbě (1908, sbírka povídek)
Příhody (1911, sbírka povídek)
Krysař (1915, novela)
Tajemná dobrodružství Alexeje Iványče Kozulinova (1923, povídka)
Tichý dům (1921, povídka )
Zlý vítr (1922, sbírka povídek)
Prsty Habakukovy (1925, román)
Můj přítel Čehona (1925, povídka )
Dědivadelní hra (1927, povídka)
Holoubek Kuzma (1928, povídka)
Soykovy děti (1929, román)

Bibliografie Drama

Epizoda (1906, i prem.)
Posel (1907)
Zmoudření Dona Quijota (1913)
Veliký mág (1914)
Zvěrstva (1919)
Ondřej a drak (1919)
Revoluční trilogie (1921)
Napravený plukovník Švec (1929)

Bibliografie Politika

Ad usum pana prezidenta republiky

Inspirující myšlenky...

Ve vztazích velmi často existují jen dva póly: Buď je žena hráčka nebo hračka anebo muž je hráč nebo sráč. Málokdy vidím vedle sebe dva hráče, z nichž ani jednomu nejde o vítězství, ale o oboustranný požitek ze hry. V případě rodičů mluvíme o požitku z výchovy dětí a zároveň z vlastní sebevýchovy.
prof. Macháček