gebhartova 150

Vladimíra Gebhartová
(*4. 1. 1931, Bačalky u Lična Libáně - 11. 4. 2018, Praha)

spisovatelka, editorka, pedagožka

Vystudovala knihovnictví, češtinu a literární vědu na Karlově Univerzitě v Praze, kritikou a historií literatury pro děti se zabývala od studentských let. Učila na malotřídce, na filozofické fakultě, i na fakultě pedagogické, kde působí externě i v důchodu.
Od roku 1973 do roku 1986 řídila časopis pro děti Sluníčko. Sestavila řadu čítanek pro základní i zvláštní a speciální školy, uspořádala výbor z české poezie pro děti od obrození po dnešek Voňavá jablíčka, výbor z díla Mileny Lukešové Aby oslíci měli kde spát, výbor z díla Václava Čtvrtka Pohádkový rok. Je autorkou přehledné učebnice Literatura pro děti a literárního atlasu Tvůrci dětské knihy, spoluautorkou prvního českého kurikula Rok v mateřské škole. Publikovala mj. v těchto novinách a časopisech: Kultura, Tvorba, Zlatý máj, Literární měsíčník, Sluníčko, Mateřídouška, Mladá fronta, Vlasta, Ladění.

Ocenění: Zlatá stuha 2010, za celoživotní dílo

Z její inciativy proběhne v říjnu 2011 v Jičíně Mezinárodní vědecká konference "Pohádkové vzkázání" k výročí Václava Čtvrtka, pomáhá s ní.

Bibliografie:

Literatura pro děti a mládež, 1966
Sluneční prsten, 1976
Čítanka pro druhý ročník ZŠ, 1977
Čítanka pro třetí ročník ZŠ, 1978
Voňavá jablíčka, 1979
Dlouhý, široký, bystrozraký (adaptace Erbena pro ciz. vyd. ), 1979
Čítanka pro čtvrtý ročník pro ZŠ, 1980
Czech and Slovak Authors of Books for Small Children (se Z. Heřmanem), 1980
Zelený vítěz, 1981
Čítanka pro čtvrtý ročník pro slabozraké, 1981
Čítanka pro třetí ročník pro slabozraké, 1981
Obrázky z lesa Řáholce, 1982
Král, král na dudy hrál, 1982
Pohádkový rok, 1985
Zelená se louka, 1986
Kotě z Kocourkova, 1986
Aby oslíci měli kde spát, 1986
Literatura pro děti s ukázkami textů, 1987
Kdo hledá, najde, 1987
Příhody barona Prášila, 1988
Čítanka pro druhý ročník pro slabozraké, 1988
Neutíkejte, písmenka! 1992
Haló, haló Večerníček, 1992
Slabikář – díl 5. Čtení na prázdniny (s Bruknerem a Špůrovou), 1993
Čítanka pro 7.-9. ročník ZvŠ, 1993
Zlatá brána, 1994 (s Ř. Náhlovským)
Metodický klíč k učebnici Zlatá brána, 1994 (s Ř. Náhlovským)
Čtení pro volnou chvilku (s Bruknerem a Špůrovou), 1994
Čtenáři do toho! (s Havlem a Špůrovou), 1994
Čítanka pro čtvrtý až šestý ročník ZvŠ, 1994
Čítanka pro 5. ročník zvláštní školy, 1996
Čítanka pro 4. ročník zvláštní školy, 1996
Čítanka pro 6. ročník zvláštní školy, 1996
Pohádky z pařezové chaloupky (výbor a uspořádání), 1997
Čítanka pro 7. ročník zvláštní školy, 1997
Čítanka pro 8. ročník zvláštní školy, 1997
Čítanka pro 9. ročník zvláštní školy, 1997
Zima v mateřské školce, (s Opravilovou), 1998
Podzim v mateřské školce, (s Opravilovou), 1998
Léto v mateřské školce, (s Opravilovou), 1998
Jaro v mateřské školce, (s Opravilovou), 1998
O slepičce a kohoutkovi,
Vystřihni zvířátko, 1999
Rok v mateřské škole, (s Opravilovou), 2003
Okouzlené oči ( se Schreibrovými) 2003
Každá barva je hned vidět (s Janovskou a Bartošem), 2005
Říkání pro radost, 2005 
Říkadla a hry pro nejmenší, 2006
Kouzelné české pohádky, 2007
Pověsti nezbedné a divů plné (výbor), 2008
Nová pohádka o kohoutkovi a slepičce, 2010
Jak a co číst dětem v mateřské škole, 2011
Čítanka pro 1. stupeň ZDŠ praktické, 2011
Čítanka pro 2. stupeň ZDŠ praktické, 2013

Inspirující myšlenky...

Připraví vás škola na vstup do světa práce? Pokud máte v plánu drhnout podlahu nebo montovat plastové hračky celý svůj život, pak ano. Škola vám zlomí ducha, abyste později nebojovali, když se vám v dospělosti neděje nic nádherného. Když na to přijde, škola vás připraví na přijetí jakékoliv práce, kterou nemáte rádi, ať už to je doktor nebo sekretářka. Škola vás však nenaučí, jak najít své vlastní sny a jak je uskutečnit.
Grace Llewelyn