holub_jiri

Jiří Holub
(*14. 4. 1975, Žatec)

spisovatel,

Narodil se v Žatci. Vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu. Bakalářský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého, kde v současné době dokončuje magsterské studium. Studoval u Daniely Fischerové, Ivony Březinové a Arnošta Goldflama.
IJako člen tvůrčí skupiny Hlava nehlava je spoluautorem knih pro děti Zuby nehty (2007), Tisíc jizev (2008), Ruce vzhůru (2009) a Noční můry nespí (2011).  
V almanachu Povídka roku 2006 publikoval svou vítěznou povídku "Čas jít a čas jít domů". Ve stejném roce zvítězil s povídkou "Ta Čtvrtá" na Pražském festivalu spisovatelů a cenu za ni si odvezl i ze zlínského Literárního května.

Bibliografie:

Povídky

Čas jít a čas jít domů (2006)
Ta Čtvrtá (2006)
Zuby nehty (Albatros, 2007) – povídky: Chi chi chi; Markéta byla rychlejší; Cedulka pro Jakuba; Návrat do tmy
Tisíc jizev (Albatros, 2008) – povídka: Dohodnuto, dneska v noci
Ruce vzhůru (Knižní klub, 2009) – povídka: Zprasená akce
Noční můry nespí (XYZ, 2011) – povídka: Cop

Knihy

Kolik váží Matylda (Knižní klub, 2009, ilustrace Bára Buchalová)
Vzpoura strašidel (XYZ, 2010, ilustrace Luděk Bárta)
Zádušní mše za hraběnku (Knižní klub, 2011)
Jak se zbavit Mstivý Soni (JaS nakladatelství, 2011, ilustrace Juraj Martiška)[3]
Prostě na mě zapomněli (JaS nakladatelství, 2015)[4]
Povesti a iné zvesti o hradoch a zámkoch / Vzbura strašidiel (2015, Perfekt, spoluautorství s Renátou Matúškovou)

 


Myšlenky z knih

Připraví vás škola na vstup do světa práce? Pokud máte v plánu drhnout podlahu nebo montovat plastové hračky celý svůj život, pak ano. Škola vám zlomí ducha, abyste později nebojovali, když se vám v dospělosti neděje nic nádherného. Když na to přijde, škola vás připraví na přijetí jakékoliv práce, kterou nemáte rádi, ať už to je doktor nebo sekretářka. Škola vás však nenaučí, jak najít své vlastní sny a jak je uskutečnit.
Grace Llewelyn