hruby150.jpg

Josef Hrubý (*10. 5. 1932, Černětice u Volyně - + 19. 7. 2017, Plzeň)

básník, překladatel, novinář, knihovník, pracoval i v památkové péči, zahrál si v několika českých filmech

Vystudoval dokumentaristiku na FAMU.

Publikuje od roku 1958 v různých časopisech např. Kulturní tvorba, Literární noviny, Plamen, Host do domu atd., knižně do roku 1989 jen pár bibliofilií, jinak oficiálně od r. 1969 - 1989 nemohl publikovat.

Výběr z bibliografie:

Básně, 1991
Za pět peněz klíč, 1992
Zrzavé údolí, 1993
Yorick, 1995
Znamení Býka, 1999
Pálení básní, 1999
Básně na pohlednici, 2002
Osoby, 2004
Krážem, 2006
Volyně a jiné krátké řádky, 2007
Modř nebeská, 2009

Hovory, 2008
Polyphony, 2010

Otylé ach, 2010
Milost, 2013
Na prahu života. 2016

 
Josef Hrubý: Miláček Arcimboldo
vyd. Protis, 1. vyd. 2007

ukázka:
 
PO LÉTECH STEJNÉ TAK

otevřená kniha
ze šestnáctého století
Je večer
Byl večer
Bude večer
I z dálky
jsou blízko tvé dopisy
A zítra:
řekni mi to ještě jednou
a ještě a ještě

Inspirující myšlenky...

Není pochyb o tom, že naše zapomínání na mimolidskou přírodu je dnes udržováno způsoby mluvy, které jednoduše inteligenci ostatních druhů i přírody obecně popírají, stejně jako samotnými způsoby fungování naší civilizované existence - nepřetržitým hukotem motorů, který vylučuje možnost vnímat hlasy ptáků i větrů, elektrickým osvětlením, které zastiňuje nejen hvězdy, ale i samotnou noc, klimatizací, která stírá rozdíly ročních období...
David Abram, Kouzlo smyslů