kahoun-jiri-biografie

Jiří Kahoun 
(*12. 3. 1942, Praha – 13. 5. 2017, Praha)

spisovatel, malíř, ilustrátor

Dětství prožíval u prarodičů na venkově. Po maturitě na průmyslové škole pro zpracování kovů a kamenů v Turnově, kde mohl dobře využít své výtvarné nadání, prošel řadou zaměstnání. Byl traktoristou, aranžérem, kameníkem, výtvarníkem, pálil dřevěné uhlí, byl stavebním dělníkem i technickým redaktorem. Současně se věnoval výtvarnému umění i literatuře a tyto dva obory se v jeho tvorbě prolínají.
Přes dvacet let spolupracoval s časopisem Sluníčko.
Žije v Berouně, má dvě děti a vnučku.

Bibliografie
Pískací kornoutek  (Albatros, 1984)
Největší rybáři (Panorama, 1985)
Zvířátka z malinové paseky (Albatros, 1985)
Zvědavé káčátko (Albatros, 1986)
Ze zahrádky do zahrádky (Albatros, 1989)
Školník Kulda je jednička (Albatros, 1990)
Příběhy včelích medvídků (Kalich, 1991)
Můj děda hastrman (Mht 1993)
Toronto Tom  (Arcadia, 1993)
Golem (Kalich, 1997)
Autíčko Tydýt (Albatros, 1998)
Ustrašená strašidla (Albatros, 1999) 
Bráška je taky ježek (Olympia, 2000)
Moucha roku (Albatros, 2000)
Kdo přečte ježkovi pohádku (Alpress, 2002)
Řeka v barvě nebe (pro dospělé) (Granát, 2002)
Můj život s Ferdou (Knihkupectví u Radnice, 2004)
Včelí medvídci od jara do zimy (Albatros, 2005)
Zevlouni (Albatros, 2006)
O mašinkách (Albatros, 2007)
Pro zvědavá ouška (Albatros, 2008)
Včelí medvídci a gramofon (Albatros 2009)
Štěstíčko a kocouří dědeček (Euromedia Group - Knižní klub, 2009)
Jak se mají včelí medvídci? (Albatros, 2009) 
Včelí medvídci a miminko (Albatros 2009)
O autech (Albatros 2009)
Včelí medvídci v cukrárně (Albatros 2010)
U všech čertů (Albatros 2010)
Legrační dům (Ústav pro informace ve vzdělávání 2010)
Škola je samá legrace (Studio efef 2011) 
Včelí medvíci slobí (Albatros, 2011)
Chumelení (Knižní klub, 2011)
Knížkový pejsek (Knižní klub, 2012)
Kamarádi v kožíšku (Knižní klub, 2012)
O létajících strojích (Albatros, 2013)
Co se zdá medvědům (Knižní klub, 2015)
Pidibabka z Brd (Albatros, 2015)
Ježibaba na koloběžce (Knižní klub, 2015)
V Dlouhonosech zlobí čerti (Knižní klub, 2016)

Zdroj: Současní čeští spisovatelé pro děti a mládež (Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2003) a Čítárny

Inspirující myšlenky...

Mohli byste předpokládat, že lidmi určenými k vykonávání té řezničiny se opovrhuje! Ne. Zahrnují se poctami! Oblékají se do látek zářivých barev a zdobí se zlatem; na hlavě nosí chocholy z peří, na prsou ozdoby; a udělují jim vyznamenání, odměny a tituly všeho druhu. Jsou hrdí, vážení, ženy je milují, dav je oslavuje jen proto, že jejich posláním je prolévat lidskou krev! Nosí po ulicích své smrtící nástroje a chodci v občanských tmavých šatech se na ně závistivě dívají. Poněvadž zabíjet, to je zákon, který příroda uložila do srdcí lidí! Nic není tak krásné a úctyhodné jako zabíjení!
Guy de Maupassant, Šílenec