kral petr
Král Petr
vl. jménem Petr Chrzanovský (*4. 9. 1941, Strašnice-Praha  †17. 6. 2020, Praha)

básník, publicista

BÁSNÍK Petr Král vystudoval na FAMU dramaturgii. Od přelomu padesátých a šedesátých let minulého století se podílel na činnosti básníků a malířů sdružených kolem Vratislava Effenbergera. Po srpnu 1968 odcestoval do Francii, kde získal v devadesátých letech diplom "filmologa". Po listopadu 1989 pracuje krátce jako tiskový mluvčí na československém velvyslanectví v Paříži, ale znechucen poměry odchází. Nakrátko se vrací do Čech, ale rozladěn tím, co se tu děje, vrací se do Paříže. Do Prahy se definitivně přesídlil roku 2006, zcela znechucen tím, co se ve Francii děje.
Celý život byl vnořen do poezie, jež se stala nutnou součástí jeho života. Publikoval česky i francouzsky, překládal z francouzštiny i do francouzštiny.
Umírá v roce 2020. V témže roce, kdy odchází další mimořádný básník české poezie a jeho přítel Stanislav Dvorský.
Významným činem Petra Krále byl překlad básní Andrého Bretona, autora surrealismu.
Pro prestižní francouzské nakladatelství Gallimard rozsáhlou antologii české současné poezie (1945-2000), jež vyšla v červenci 2002.
V roce 2006 vyšel v nakladatelství Akropolis knižní rozhovor s názvem Úniky a návraty.
V roce 2010 obdržel francouzský Řád umění a literatury za své zásluhy. Je držitelem české Státní ceny za literaturu za celoživotní dílo a za knihu esejů Vlastizrady.

Bibliografie
1966 Karel Teige a film
1968 Vlasta Burian (s A. Králem)
1986 Prázdno světa, PmD, Mnichov
1989 Éra živých, Arkýř, Mnichov
1990 P.S.čili cesty do ráje, 68-Publishers, Toronto
1991 Právo na šedivou, Mladá fronta, Praha
1992 Med zatáček, Mladá fronta, Praha
1992 Pocit předsálí v aixské kavárně, Liberecké tiskárny, Liberec
1993 Voskovec & Werich čili Hvězdy klobouky, Gryf, Praha
1994 Fotografie v surrealismu, Torst, Praha
1994 Tyršovské přeháňky, Vokno, Praha
1996 Pařížské sešity, F.R.&G., Bratislava
1996 Soukromý život, Mladá fronta, Praha
1997 Staronový kontinent , Petrov
1998 Chiméry a exil, Torst,Praha
2000 Pro anděla, Klokočí, Praha a Knihovna Jana Drdy, Příbram
2000 Praha, Karolinum
2002 Základní pojmy, Knihovna Jana Drdy
2004 Masiv a trhliny, H & H, Jinočany
2004 Bar Příroda čili Budoucnost 5 km, Cherm
2005 Přesuny, knihovna Jana Drdy
2005 Arco a jiné prózy, Fra
2006 Svědek stmívání, Host
2006 Petr Král: úniky a návraty (Radim Kopáč), Akropolis
2006 Hm čili míra omylu, Protis
2008 Zpráva o místech, Torst
2009 Den, Pavel Mervart, Červený Kostelec
2010 Zaprášené jeviště (Prokop Voskovec) Větrné mlýny, Brno
2011 Medové kuželky, Pulchra
2013 Přivítat pondělí, Ztichlá klika
2013 Sebrané básně I.
2014 Pařížské sešity (1968-2006), Pulchra
2015 Město je náš les


Myšlenky z knih

A vôbec, hudba je čosi strašné ... Hudba pôsobí, že zabúdam na seba, na svoje skutočné položenie, prenáša ma do akéhosi iného, nezvyčajného duševného stavu: pod vplyvom hudby sa mi zdá, že cítim to, čo vlastne necítim, že chápem to, čo nechápem, že môžem to, čo nemôžem...
Lev Tolstoj, Kreutzerova sonáta