kral petr

Král Petr vl. jménem Petr Chrzanovský (*4. 9. 1941, Strašnice-Praha)

básník, publicista

Vystudoval na FAMU dramaturgii. Po srpnu 1968 odcestoval do Francii, kde získal v devadesátých letech diplom "filmologa". V Paříži pobývá dodnes.
Petr Král připravil pro prestižní francouzské nakladatelství Gallimard rozsáhlou antologii české současné poezie (1945-2000), jež vyšla v červenci 2002.

Bibliografie
1986 Prázdno světa, PmD, Mnichov
1989 Éra živých, Arkýř, Mnichov
1990 P.S.čili cesty do ráje, 68-Publishers, Toronto
1991 Právo na šedivou, Mladá fronta, Praha
1992 Med zatáček, Mladá fronta, Praha
1992 Pocit předsálí v aixské kavárně, Liberecké tiskárny, Liberec
1993 Voskovec & Werich čili Hvězdy klobouky, Gryf, Praha
1994 Fotografie v surrealismu, Torst, Praha
1994 Tyršovské přeháňky, Vokno, Praha
1996 Pařížské sešity, F.R.&G., Bratislava
1996 Soukromý život, Mladá fronta, Praha
1997 Staronový kontinent , Petrov
1998 Chiméry a exil, Torst,Praha
2000 Pro anděla, Klokočí, Praha a Knihovna Jana Drdy, Příbram
2000 Praha, Karolinum
2002 Základní pojmy, Knihovna Jana Drdy
2004 Masiv a trhliny, H & H, Jinočany
2004 Bar Příroda čili Budoucnost 5 km, Cherm
2005 Přesuny, knihovna Jana Drdy
2005 Arco a jiné prózy, Fra
2006 Svědek stmívání, Host
2006 Petr Král: úniky a návraty (Radim Kopáč), Akropolis
2006 Hm čili míra omylu, Protis
2008 Zpráva o místech, Torst
2009 Den, Pavel Mervart, Červený Kostelec
2010 Zaprášené jeviště (Prokop Voskovec) Větrné mlýny, Brno
2011 Medové kuželky, Pulchra
2013 Přivítat pondělí, Ztichlá klika
2014 Pařížské sešity (1968-2006), Pulchra

Inspirující myšlenky...

Argumentační klam (též řečnický trik) je v řečnictví takový výrok, jehož smyslem je porazit či přesvědčit oponenta bez ohledu na pravdivost zastávaných názorů. Podstatou argumentačního klamu bývá nenápadné porušení pravidel logického důkazu, působení na emoce místo na rozum, případně obojí. Argumentační klamy bývají oblíbenou součástí argumentace propagandy a manipulátorů. Podstatou klamu je najít velmi slabý až hloupý argument, který by mohla zastávat protistrana (ale zpravidla jej nezastává). Ten demonstrativně rozcupovat na cucky a budit při tom zdání, že se všemi argumenty protistrany se lze takto snadno vypořádat. Např.: Zastánci potratů vám budou tvrdit, že jít na potrat je levnější, než kupovat výbavu pro dítě. To je ale zjevný nesmysl – do ceny potratu je totiž třeba započítat i nezbytnou hospitalizaci, nemluvě o tom, že na výbavu pro novorozence naše vláda nabízí zvláštní sociální příspěvky. Je tedy jasné, že neexistují žádné rozumné důvody, proč potraty povolovat.
František Koukolík, Jana Drtilová: Vzpoura deprivantů