kratky radovan

Radovan Krátký
(*29. 10. 1921, Stará Hlína (u Třeboně) - †30. 4. 1973, Praha)

spisovatel, novinář, překladatel, editor

Bibliografie: (mimo překlady)
Apoštol míru J. A. Komenský (s V. Stejskalem), 1949
Ctnostné příběhy a taškářské povídačky, 1953
Pojďte s námi dělat satiru, 1954
Pásek, 1954
Abeceda hlouposti menší i větší, 1955
Jednadvacet sensací, 1956
Bylo-nebylo, 1956
Lodní deník, 1957
Na lovu mořských ďáblů, 1959
Pamflety, 1961
Bubáci aneb Malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel, 1961
Tajuplnosti, mámidla a kejkle, 1964
Myšulín, 1964
Hantýrka pro samouky, 1965
Snář, 1966
Báje, žerty, pohádky a dobrodružné skazky o putování na Měsíc, 1967
Poučný a zábavný prostonárodní kalendář, 1968
Kocourkovské povídačky, 1969
Košilaté epopeje, 1970
Galantní poezie, 1970
Dobrodruzi pěti moří, 1970
Jihočeské pověsti, 1996

Inspirující myšlenky...

V jedné věci se šamani i většina západních badatelů shodují: šamanismus se zrodil z rané lidské zkušenosti se smrtí. S tím bezprostředně souvisí přesvědčení, že odchod ze světa živých nemá definitivní platnost. To není projev přepjaté fantazie, naši předkové k tomuto názoru dospěli na základě dlouhodobého pozorování přírody. Zjistili, že z odumřelého vzniká vždy a všude nový, lehce pozměněný život.
Geseko von Lüpke, Poselství šamanů