lisicka_helena
Helena Lisická (*26. 11. 1930, Olomouc  - †30. 11. 2009, Olomouc)  

spisovatelka, folkloristka

Bibliografie:
Za horama za dolama, 1966
Pohádky a pověsti z Moravské brány, 1968
Z hradů, zámků a tvrzí, 1971
Pohádky z jalovce, 1974
Řeka Morava, 1976
Devatero řemesel, 1976
Z českých a moravských hradů, 1977
O Ječmínkovi, 1979
Pověsti starých měst, 1981
Pohádkové lístečky, 1981
Hastrmanův kožich, 1982
Ženich pro čertici aneb Sedmimílové boty, 1983
Zrcadlo starých časů, 1986
Páv zpívá o štěsté, 1988
Ze stařenčina fěrtůšku, 1994
Tři synové knížecí, 1994
Staré zpěvy, 1998
O Zuzance plátenici, 2008
O valdštejnském lvu, 2008
Domovní znamení v Olomouci, 2009
Zlatá kniha pověstí z českých, moravských a slezských hradů a zámků, 2010

Inspirující myšlenky...

V jedné věci se šamani i většina západních badatelů shodují: šamanismus se zrodil z rané lidské zkušenosti se smrtí. S tím bezprostředně souvisí přesvědčení, že odchod ze světa živých nemá definitivní platnost. To není projev přepjaté fantazie, naši předkové k tomuto názoru dospěli na základě dlouhodobého pozorování přírody. Zjistili, že z odumřelého vzniká vždy a všude nový, lehce pozměněný život.
Geseko von Lüpke, Poselství šamanů