maly.jpg

Radek Malý (*24. 7. 1977, Olomouc)

Básník, překladatel. V Olomouci vystudoval germanistiku a bohemistiku a dosáhl doktorátu. Živí se jako redaktor, překladatel a externí učitel na VŠ. Se svou poezií uspěl v překladech do němčiny i v zahraničí. Poezii, překlady, studie a recenze hojně publikuje i časopisecky, editorská práce.  Píše též poezii, prózu pro děti a také učebnice.

Bibliografie:

Lunovis (BB-Art, 2001)
Vraní zpěvy (Petrov, 2002)
Větrní (zcestné verše) (Petrov, 2005)
Držíce v drzých držkách cigarety (BB/art, 2007)
Pocit nočního vlaku (Větrné mlýny, 2008)
Malá tma (Host, 2008)

Pro děti:
Slabikář (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou, ilustrace Matěje Formana)
Český jazyk 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Český jazyk 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Šmalcova abeceda (Baobab, 2005, spoluautor básniček)
František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Meander, 2006)
Kam až smí smích (Meander, 2009)
Lahůdky (Meander, 2010)
Listonoš vítr (Albatros, 2011)
Kamarádi z abecedy (2012)
Moře slané vody (2014)
Devět plchů v pelechu (2016)
Franz Kafka, člověk své i naší doby (Práh, 2017)

Ocenění:
2002 – nominace na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku za básnickou sbírku Lunovis
2003 – Cena Jiřího Ortena za sbírku Vraní zpěvy
2006 – Magnesia Litera za sbírku Větrní

Více na:
https://radekmaly.flexum.cz/

 

Inspirující myšlenky...

Postavení ženy se vyznačuje tím, že žena, která je jako každá lidská bytost autonomní svobodou, objevuje sama sebe a hledá se ve světě, kde ji muži nutí pokládat se za tu Druhou a chtějí z ní udělat objekt, odsoudit ji na imanence, protože její transcendence se stále překračuje jiným podstatným a suverénním vědomím. Dramatem ženy je konflikt mezi základním požadavkem každého subjektu, který se vždy pokládá za podstatný, a požadavky situace, která z ní dělá nepodstatnou bytost. Jak se může žena v daných podmínkách stát lidskou bytostí? Které cesty jsou pro ni otevřené a které naopak vedou do slepé uličky? Jak dosáhnout nezávislosti v závislosti? Jaké okolnosti omezují svobodu ženy, a může je překonat? To jsou základní otázky, které chceme objasnit. To značí, že přemýšlela o možnosti jedince, nebudeme je měřit pojmy štěstí, ale svobody.
Simone de Beauvoir, Druhé pohlaví