mnacko150.jpg

Ladislav Mňačko (*28. 1. 1919, Valašské Klobouky - †24. 2. 1994, Praha)

spisovatel, novinář

Rodák slovenské národnosti z Valašských Klobouk bojoval za války jako partyzán. Byl především novinářem, publikoval mimo jiné v novinách Kultúrny život. Z příznivce režimu se stal jeho kritik a neústupný nepřítel. Autoritu si získal publicistickou knihou Opožděné reportáže, ale jako literát se prosadil především novelami Smrt si říká Engelchen a Jak chutná moc. Od r. 1968 žil v exilu, po r. 1993 sídlil v Praze.

Bibliografie

Romány

1959 - Smrť sa volá Engelchen
1966 - Nočný rozhovor
1968 - Ako chutí moc
1972 - Súdruh Münchhausen

Reportáže

1949 - Izrael
1954 - Dobrodružstvo vo Vietname
1955 - Vody Oravy, popisuje budovanie socializmu na Slovensku
1958 - Ďaleko je do Whampoa
1960 - U2 sa nevracia, komentuje zostrelenie amerického výzvedného lietadla pri Sverdlovsku 1. mája 1960 a proces s pilotom Powersom
1961 - Já, Adolf Eichmann, reportáž o jeruzalemskom procese s pôvodcom vrážd miliónov Židov
1962 - Kde končia prašné cesty, reportáže zo súčasného Slovenska
1963 - Oneskorené reportáže, reakcie na vykonštruované procesy v 50. rokoch
1979 - Na východ od Inturistu

Eseje

1958 – Čo nebolo v novinách
1968 - Agresori
1968 - Siedma noc

Poviedky a novely

1957 - Marxova ulica
1965 - Dlhá biela prerušovaná čiara
1966 - Nočný rozhovor
1966 - Jazvy ostali
1973 - Jeden prežije, poviedky
1976 - Slávnostný prejav – parodická próza, satira na západný životný štýl
1978 - Gigant, parodická próza, „superthriller“ parodujúci bestsellerovú literatúru

Scenáre

1972 – Smrť ministra
1972 – Maják
1973– Niekto ma chce zabiť

Básne

1946 - Bubeníci toreádori
1950 – Piesne ingotov
* 1954 - Bubny a činely,

Divadelné hry

1953 - Mosty na východ
1954 – Živá voda

Inspirující myšlenky...

Pokud se mi podaří najít souvislost mezi cigaretou a zpochybnění mužské moci, řekl Bernays, pak začnou ženy kouřit, protože budou mít své vlastní penisy. A na velikonoce pak prošel New Yorkem průvod sufražetek, které v průvodu demonstrativně kouřily tzv. "pochodeň svobody". Samozřejmě stádo novinářů, které dopředu Bernays informoval, na to skočilo a událost se rozletěla po celém světě. Jak jednoduše se dá změnit chování lidí.
Století sobectví (The Century of Self) o práci Edwarda Bernayse