neff150.jpg

Ondřej Neff (*26. 6. 1945, Praha)

- spisovatel, novinář, publicista

V letech 1970-74 pracoval v nakl. Albatros, propagace, 1974-75 obch. dům Kotva, propagace, 1975-879 ÚLUV, fotograf, 1979-85 MF, red. 87-89 Kmen; 90-94 šéfr. SF čas. Ikarie, red. Mladé fronty DNES, 96 - Neviditelný pes, 99 - Digineff, 2002 - Institut digitální fotografie

V roce 2002 Ondřej Neff spoluzaložil spolu s Janem Březinou a Petrem Podhajským Institut digitální fotografie. Tento IDIF nyní vydává internetové deníky Grafika, Fotografování a Digineff, dále vydává knižní publikace zaměřené na fotografii a pořádá kurzy a semináře. Neff se všech těchto činností účastní. Po odchodu P.Podhajského (2005) je spolu s J.Břežinou spolupodílníkem Idifu.

Bibliografie

1978 – Holky se perou jinak (spoluautor Vladimír Kovářík ml.)
1980 – Klukoviny a tátoviny
1981 – Tajná kniha o fotografii
1983 – A včely se vyrojily (humoristický román pro mládež)
1987 – Večery u krbu (vzpomínky na otce)
1991 – Černobílé hodinky
1997–2002 – Neviditelný pes (knižní výběry): 1997–8 po dvou svazcích Česká politika pod psa a Rodina, přátelé a psi, 1999 pouze Rodina, přátelé a psi, 2000 O psech, lidech a přátelích, 2001 Pes, přítel člověka, 2002 Život se psem Bartem
2009 - Celebrity

Science fiction

1984 – Jádro pudla (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2006)
1985 – Vejce naruby (povídky, reed. 1998)
1987 – Čtvrtý den až navěky (povídky)
1988 – Měsíc mého života (román, reed. 1999 a 2007)
1988 – Pán modrého meče ("dvouapůltý" díl Jádra pudla, časopisecky Sedmička pionýrů, 2. vydání 2007)
1989 – Pole šťastných náhod ("počítačové romaneto")
1989 – Čarodějův učeň (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007)
1990 – Zepelín na Měsíci
1991 – Vesmír je dost nekonečný (povídky)
1991 – Šídlo v pytli (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007)
1992–1995 – Milénium (trilogie)
1997 – Reparátor
1998 – Bůh s. r. o. (povídky)
1998 – Tma (znovu 1999, cena Akademie science fiction, fantasy a hororu 1999)
2003 – Pravda o pekle (povídky)
2003 – Tma, verze 2.0 (znovu vydání 2007 pod puvodním názvem Tma)
2004 – Dvorana zvrhlosti („nejlepší povídky klasika české sci-fi“, Mladá fronta, ISBN 80-204-1534-3)
2006 – Rock mého života
2007 – Tušení podrazu (Albatros, ISBN 978-80-00-01942-0)
2007 – Agent JFK 10: Jezuzalémský masakr motorovou pilou
2010 - Hvězda mého života, Plus
2011 - Rekvalifikační kurz, Plus

Faktografická díla

1978 – Podivuhodný svět Julese Vernea (monografie o Julesi Vernovi a jeho díle); přepracované vydání Jules Verne a jeho svět (Mladá fronta 2005)
1981 – Něco je jinak (dějiny české sci-fi)
1985 – Tři eseje o české sci-fi
1987 – Všechno je jinak (dějiny světové sci-fi – zatajený spoluautor Alexandr Kramer)
1999 – Jak blufovat o sci-fi
1995, 1996, 1997, 1998, 1999 – Klon (sborníky článků, přednášek a povídek)

Scénáře ke komiksům Káji Saudka

1988 – Arnal a dva dračí zuby (Česká speleologická společnost)
1990 – Štěstí, Slavkovská romance, Příhoda na mostě (ČSS)
1992 – Silvestrovský speciál (NEI Report)
1993 – Noc upírů (NEI Report)

Rozhlasové hry

vesměs SF; většinou vycházejí z jeho povídek nebo tak byly následně publikovány
1984 – Portonský dryák
1985 – Počkej, Hektore
1987 – Velká solární
1988 – Ano, jsem robot (Prix Bohemia 1989)
1991 – Havárie Drakkaru

Dramatizace

1990 – Zvíře z hvězd (Robert A. Heinlein, román pro mládež The Star Beast vydaný česky 1996 jako Hvězdný Lummox)
1996 – Válka světů (Herbert George Wells)

Verneovky

1988 – Michal Strogov aneb Carův kurýr
1991 – Honba za meteorem
1986 – Cesta kolem světa za 80 dní
1995 – 20 000 mil pod mořem (5 dílů)
1996 – Vynález zkázy (2 díly)
2008 - Patnáctiletý kapitán
2008 - Dvacet tisíc mil pod mořem
2009 - Pět neděl v balonu
2010 - Nový hrabě  Monte Christo
2011 - Dva roky prázdnin

Překlady

William Gibson: Neuromancer (Laser 1994), Johnny Mnemonic (Ikarie 10/1991)
"George Lucas": Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera (Premiéra 1991)
několik povídek v 80. a počátkem 90. let

Další
Autorský komiks Pérák (vlastní scénář i kresby).
V 80. letech autor desítek přednášek zejména o angloamerické SF
SF povídky v antologiích: Lidé ze souhvězdí Lva, Železo přichází z hvězd, Lety zakázanou rychlostí, Základna / Let na Měsíc aj.
od 1996 do ?? online komiksový strip Bart sám doma v Neviditelném psovi


Převzato: www.neff.cz, wikipedia

Inspirující myšlenky...

Knihy nejsou „skutečné“. Naštěstí nejsou. Můžete je zavřít, říci jim: „Počkej.“ Máte nad nimi moc jako Pánbůh. Ale kdo kdy dokázal vyrvat se z drápů, které člověka sevřou, když jednou zapustí kořeny v televizním pokoji? Ten z něho udělá, co bude chtít. Je to prostředí stejně skutečné jako svět. Stane se pravdivým a je pravdivé. Kudy dál? Jak se z toho dostat? Pomohly by nám knihy?
Ray Bradbury, 451 stupňů Fahrenheita