orten150

Jiří Orten
(vl. jm. Jiří Ohrenstein (*30. 8. 1919, Kutná Hora – †1. 9. 1941, Praha)

básník

Jiří Orten byl mladý, zoufalý muž, byl však také talentovaný básník, který zanechal po sobě nevelké dílo, jenž oslovuje mladé lidi svou vroucnosti a pravdivostí dodnes. Psal především básně, pokoušel se však i o prózu a dramata a sporadicky uveřejňoval recenze a literárněvědné úvahy.
V letech 1938-41 pracoval pravidelně na svých vynikajících denících - knihách: Modrá, Žíhaná a Červená, kam psal své postřehy, básně i výpisky z četby.
Zemřel v den svých 22. narozenin po úmyslném sražení německou sanitkou an Palackého náměstí.
Na památku Jiřího Ortena se od roku 1993 koná v Kutné Hoře festival Ortenova Kutná Hora. S ním je spojená i stejnojmenná literární soutěž pro mladé autory poezie do 22 let.

Bibliografie:

Čítanka jaro – 1939.
Cesta k mrazu – 1940
Jeremiášův pláč – 1941
Ohnice – 1941

Posmrtně:
Elegie – 1946
Deníky Jiřího Ortena – 1958 / Modrá kniha, Žíhaná kniha a Červená kniha
Eta, Eta, žlutí ptáci – 1966