pavlik petr

Petr Pavlík (*9. 5. 1933, Netolice – †30. 12. 2012, Stožec)

spisovatel

Bibliografie:
Tak schválně, hoď, 1967
Šumavský deník, 1976
Cesta z hor, 1979
Vichřice, 1981
Řeka, 1982
Soukromý letecký den, 1985
Šumavská bílá noc, 1986
Dar, 1988 (pro mládež, vyšlo i německy)

Inspirující myšlenky...

Ve vzdělaných domácnostech rodiče dohlížejí na sledování televize a omezují ho; starají se o to, aby jejich potomstvo uspokojovalo potřeby své fantazie nejprve z knih. Teprve poté, co čtení přestane být námahou a stane se výlučně potěšením, lze povolit obrazovku. Pokud to člověk nedodrží, zůstane čtení po celý život něčím obtížným. Kdo takto vyroste, později už čte jedině to, co nezbytně musí, a to ještě nerad.
Dieter Schwanitz (1940-2004) / Vzdělanost jako živý dialog s minulostí