pavlik petr

Petr Pavlík (*9. 5. 1933, Netolice – †30. 12. 2012, Stožec)

spisovatel

Bibliografie:
Tak schválně, hoď, 1967
Šumavský deník, 1976
Cesta z hor, 1979
Vichřice, 1981
Řeka, 1982
Soukromý letecký den, 1985
Šumavská bílá noc, 1986
Dar, 1988 (pro mládež, vyšlo i německy)

Inspirující myšlenky...

Pravdou je: máme být bídní a jsme. Přitom hlavním zdrojem nejvážnějšího zla, které člověka potkává, je člověk sám: homo homini lupus neboli člověk člověku vlkem, jak pravil Plautus v Komedii oslovské z roku 495. Kdo správně pochopí tuto tezi, uvidí svět jako peklo, které převyšuje peklo Dantovo tím, že ďáblem musí být jeden druhému, k čemuž je ovšem jeden vhodnější než druhý. Před všemi pak stojí arciďábel v podobě někoho vyššího, který statisíce lidí žene proti sobě a volá k nim: „Utrpení a umírání je vaše určení: tak na sebe střílejte z pušek a kanónů!“ a oni to dělají.
Arhur Schopenhauer, Svět jako vůle a představa