peroutkova150.jpg

Ivana Peroutková (*14. 8. 1960, Karviná)

- spisovatelka, redaktorka, překladatelka

Narodila se v roce 1960 v Karviné. V letech 1978 – 1982 vystudovala filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor divadelní a filmová věda. Po škole publikovala divadelní recenze, krátce pracovala v Československé televizi a pak jako redaktorka nakladatelství Panorama, odkud odešla na mateřskou dovolenou.
V roce 1992 jí vyšla prvotina Na vahách života.
Živí se psaním a překládáním. Žije v Praze. Má dceru a dva syny.

Výběr z bibliografie

Pro děti
Anička a její kamarádky (Albatros, 2004)
Anička ve městě (Albatros, 2007)
Modrý kocourek (Artur, 2007)
Hoši od Bobří řeky (text komiksu – Olympia, 2007)
Kouzelné dobrodružství s papouškem Žakem (Albatros, 2009)
Denisa ve víru vloček (Artur, 2009)
Denisa mezi skleněnými střepy (Artur, 2009)
Denisa maluje lásku (Artur, 2009)
Denisa a její podzimní můra (Artur, 2009)
Cesta z Arkád (Artur, 2010)
Anička u moře (Albatros, 2010)
Anička a její kamarádky (Albatros, 2010)
Kristián a kocour Teo (2015)
Anička v zahradě (Albatros, 2017)
Francouzská jízda (Cooboo, 2017)

Pro dospělé
Na vahách života (Road, 1992)
Dům s vůní zmoklé psí srsti (Artur, 2000)
Nad ledem, pod ledem (Olympia, 2006)
Drama Hedviky P. (Olympia, 2007)

Inspirující myšlenky...

Všeobecné státní vzdělání je pouze výtvorem, jehož účelem je vymodelovat lidi tak, aby byl jeden přesnou kopií druhého: a vzorem, podle kterého je modeluje, je ten, který vyhovuje převládající moci ve vládě, ať už je to monarcha, aristokracie, nebo většina žijící generace; úměrně tomu jak je efektivní, ustavuje despotismus nad myslí, která vede přirozenou tendencí k nadvládě nad tělem.
John Stuart Mill