peroutkova150.jpg

Ivana Peroutková (*14. 8. 1960, Karviná)

- spisovatelka, redaktorka, překladatelka

Narodila se v roce 1960 v Karviné. V letech 1978 – 1982 vystudovala filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor divadelní a filmová věda. Po škole publikovala divadelní recenze, krátce pracovala v Československé televizi a pak jako redaktorka nakladatelství Panorama, odkud odešla na mateřskou dovolenou.
V roce 1992 jí vyšla prvotina Na vahách života.
Živí se psaním a překládáním. Žije v Praze. Má dceru a dva syny.

Výběr z bibliografie

Pro děti
Anička a její kamarádky (Albatros, 2004)
Anička ve městě (Albatros, 2007)
Modrý kocourek (Artur, 2007)
Hoši od Bobří řeky (text komiksu – Olympia, 2007)
Kouzelné dobrodružství s papouškem Žakem (Albatros, 2009)
Denisa ve víru vloček (Artur, 2009)
Denisa mezi skleněnými střepy (Artur, 2009)
Denisa maluje lásku (Artur, 2009)
Denisa a její podzimní můra (Artur, 2009)
Cesta z Arkád (Artur, 2010)
Anička u moře (Albatros, 2010)
Anička a její kamarádky (Albatros, 2010)
Kristián a kocour Teo (2015)
Anička v zahradě (Albatros, 2017)
Francouzská jízda (Cooboo, 2017)

Pro dospělé
Na vahách života (Road, 1992)
Dům s vůní zmoklé psí srsti (Artur, 2000)
Nad ledem, pod ledem (Olympia, 2006)
Drama Hedviky P. (Olympia, 2007)

Inspirující myšlenky...

Knihy nejsou „skutečné“. Naštěstí nejsou. Můžete je zavřít, říci jim: „Počkej.“ Máte nad nimi moc jako Pánbůh. Ale kdo kdy dokázal vyrvat se z drápů, které člověka sevřou, když jednou zapustí kořeny v televizním pokoji? Ten z něho udělá, co bude chtít. Je to prostředí stejně skutečné jako svět. Stane se pravdivým a je pravdivé. Kudy dál? Jak se z toho dostat? Pomohly by nám knihy?
Ray Bradbury, 451 stupňů Fahrenheita