peroutkova150.jpg

Ivana Peroutková (*14. 8. 1960, Karviná)

- spisovatelka, redaktorka, překladatelka

Narodila se v roce 1960 v Karviné. V letech 1978 – 1982 vystudovala filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor divadelní a filmová věda. Po škole publikovala divadelní recenze, krátce pracovala v Československé televizi a pak jako redaktorka nakladatelství Panorama, odkud odešla na mateřskou dovolenou.
V roce 1992 jí vyšla prvotina Na vahách života.
Živí se psaním a překládáním. Žije v Praze. Má dceru a dva syny.

Výběr z bibliografie

Pro děti
Anička a její kamarádky (Albatros, 2004)
Anička ve městě (Albatros, 2007)
Modrý kocourek (Artur, 2007)
Hoši od Bobří řeky (text komiksu – Olympia, 2007)
Kouzelné dobrodružství s papouškem Žakem (Albatros, 2009)
Denisa ve víru vloček (Artur, 2009)
Denisa mezi skleněnými střepy (Artur, 2009)
Denisa maluje lásku (Artur, 2009)
Denisa a její podzimní můra (Artur, 2009)
Cesta z Arkád (Artur, 2010)
Anička u moře (Albatros, 2010)
Anička a její kamarádky (Albatros, 2010)
Kristián a kocour Teo (2015)
Anička v zahradě (Albatros, 2017)
Francouzská jízda (Cooboo, 2017)

Pro dospělé
Na vahách života (Road, 1992)
Dům s vůní zmoklé psí srsti (Artur, 2000)
Nad ledem, pod ledem (Olympia, 2006)
Drama Hedviky P. (Olympia, 2007)


Inspirující myšlenky...

Já knihy nepíšu, ale prožívám. Jsem v každém okamžiku se svým hrdinou a neustále se ptám, co by udělal on a co jeho okolí, a to se pak snažím skloubit do jednoho dějového celku. Ale pokud povaha lidí předem vymyšlenému ději neodpovídá, raději změním děj, protože nechci znásilňovat své hrdiny. Když jsem psal svou první detektivku, předem jsem si vymyslel, jak bude děj vypadat a kdo je vrahem. Jakmile jsem ale začal psát, postavy se začaly bouřit, a tak jsem to nechal na nich. Nakonec byl jako vrah odhalen někdo jiný, než jsem původně plánoval. A tohle řešení je mnohem lepší.
Vlastimil Vondruška, spisovatel a historik