sramek150.jpg

Fráňa Šrámek
(*19. 1. 1877, Sobotka - †1. 7. 1952, Praha)

básník, spisovatel, dramatik
Studium práv nedokončil. Věnoval se literární tvorbě, pracoval v novinách. Byl přítelem Karla Čapka, z Prahy však vždy rád utíkal do rodné Sobotky.

1946 jmenován Národním umělcem

Bibliografie:

Života, bído, přec tě mám rád!, 1906
Modrý a rudý, 1906
Kamení, srdce a oblaka, 1906
Ilustrace a jiné básně, 1908
Stříbrný vítr, 1911
Osyka: Povídky, 1912
Křižovatky, 1913
Flammen, 1913
Erwachen, 1913
Splav, 1916
Tělo, 1919
Sláva života, 1919
Klavír a housle, 1920
Hagenbek (div. hra), 1920
Zvony (div. hra), 1921
Sommer (div. hra), 1921
Měsíc nad řekou (div. hra), 1922
Červen (div. hra), 1923
Žasnoucí voják, 1924
Soud (div. hra), 1925
Ostrov veliké lásky (div. hra), 1926
Básně, 1926
Wanderer in den Frühling, 1927
Nové básně, 1928
Chvála české řeči, 1930
Past, 1931
Ještě zní, 1933
Bouřky a duhy, 1933
Básně, 1934
Naše svatební, 1935
Když léto přihrává, 1944
Rány, růže, 1945

 


Myšlenky z knih

Moderní filosofové tvrdí, že se jim nelíbí věčný trest na onom světě. Můžou být spokojeni. Stvořili věčný trest už zde, na tomto světě. Škvařit se navěky v pekle je samo o sobě dost zlé, ale octnout se v pekle na mírném ohni a ještě muset uznat, že teplota je snesitelná – to je přímo nesnesitelné. Všechno běží den po dni dál, pokud se zabýváme věcmi. Všechno se naopak prudce zarazí, jakmile přejdeme k lidem. Žádné subtilní duchovní zlo nemůže být založeno na faktu, že se lidé pořád vytahují svými nectnostmi – nesnesitelnými se stávají, až teprve když se začnou vytahovat svými ctnostmi. Moderní svět je špatný, protože je civilizovaný.
Gilbert Keith Chesterton (1874 – 1936)