smetanova150.jpg


Jindřiška Smetanová (*26. 10. 1923, Rosice u Brna - †24. 12. 2012, Praha)

spisovatelka, překladatelka, scenáristka, dramaturgyně

Patřila mezi slavné Sedmilháře, publikovala v časopisech Vlasta, Květen, Plamen, Kultura, Impuls, Host do domu aj., spolupracovala na scénářích filmů Kruh (1959), Neschovávejte se, když prší (1962), televizní hry Trezor (1965, Konec velké epochy (1966). Po roce 1970 zaměstnána v různých dělnických profesích.

Bibliografie:
Koncert po platanem, 1959
Růžové šaty ve vojenské torně, 1963
Někdo přijde a nenechá mě zemřít, 1965
Ustláno na růžích, 1966
Pozor, vyletí ptáček, 1970
Ustláno na růžích a pod nebesy, 1970
Slon v porcelánu, 1978
Domovní důvěrnosti, 1990
Velká kniha Sedmilhářů (spoluautorka), 1994
Schenk Antonín: TGM, proč se neřekne pravda?, 1996 (spoluautor)
Pohádky z Kampy, 2007

Překlady z angličtiny, polštiny a ruštiny

Inspirující myšlenky...

Učinil jsem něco obecně prospěšného? Pak tedy mám z toho prospěch. To měj stále na paměti a nikdy od toho neupouštěj! Bezpráví se často dopouští také ten, kdo něco nedělá, nikoli jen ten, kdo něco dělá
Marcus Aurelius Antoninus (121 – 180), Hovory k sobě,