smetanova150.jpg


Jindřiška Smetanová (*26. 10. 1923, Rosice u Brna - †24. 12. 2012, Praha)

spisovatelka, překladatelka, scenáristka, dramaturgyně

Patřila mezi slavné Sedmilháře, publikovala v časopisech Vlasta, Květen, Plamen, Kultura, Impuls, Host do domu aj., spolupracovala na scénářích filmů Kruh (1959), Neschovávejte se, když prší (1962), televizní hry Trezor (1965, Konec velké epochy (1966). Po roce 1970 zaměstnána v různých dělnických profesích.

Bibliografie:
Koncert po platanem, 1959
Růžové šaty ve vojenské torně, 1963
Někdo přijde a nenechá mě zemřít, 1965
Ustláno na růžích, 1966
Pozor, vyletí ptáček, 1970
Ustláno na růžích a pod nebesy, 1970
Slon v porcelánu, 1978
Domovní důvěrnosti, 1990
Velká kniha Sedmilhářů (spoluautorka), 1994
Schenk Antonín: TGM, proč se neřekne pravda?, 1996 (spoluautor)
Pohádky z Kampy, 2007

Překlady z angličtiny, polštiny a ruštiny

Inspirující myšlenky...

Tam, kde ještě před stoletím plápolaly ohně a žena byla dobývána zdlouhavým namlouváním či umným flamengem či fandangem, stojí dnes a bortí se mrakodrapy na knoflíky. Smysly člověka se změnily, smysly, které mu příroda přisoudila a tvářela je statisíce let. Nikdo nikomu nepodá ruku, nikdo se nikomu nepodívá do očí, nic neplatí. Podání ruky, které bylo smlouvou, se zlehčilo a zpohodlnělo v papír, který se hodí do kamen.
Ivan Diviš: Teorie spolehlivosti