socha
Vladimír Socha (*1. 1. 1982, Hradec Králové)

publicista, pedagog

Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Od roku 2007 do roku 2015 pracoval jako pedagog, počínaje rokem 2013 pak také jako odborný pracovník na Hvězdárně a Planetáriu v Hradci Králové. Zároveň se věnuje četným aktivitám zaměřeným na popularizační, přednáškovou a literární činnost. V současnosti je autorem třinácti vlastních knih o dinosaurech (viz níže), šesti brožurek s tematikou pravěku i astronomie a přispěvatelem několika populárně-naučných periodik.

Autorova osobní webová stránka, obsahující aktualizované články převážně s paleontologickou tématikou, má adresu https://dinosaurusblog.com

Bibliografie:

Socha, V. 2019. Monstra pravěkých moří. Triton, 16 str. (brožurka)
Socha, V. 2019. Dinosauři (mini-knížka). Bylo nebylo, 10 kartiček.
Socha, V. 2019. Legenda jménem Tyrannosaurus rex. Pavel Mervart, 324 str.
Socha, V. 2019. Nová cesta do pravěku. CPress, 160 str.
Socha, V. 2018. Poslední den druhohor. Vyšehrad, 368 str.
Socha, V. 2017. Velké vymírání na konci křídy. Pavel Mervart, 292 str.
Socha, V. 2017. Výlet do vesmíru. Triton, 16 str. (brožurka)
Socha, V. 2017. Dinosauři v Čechách. Vyšehrad, 200 str.
Socha, V. 2016. Dinosauří rekordmani. Triton, 16 str. (brožurka)
Socha, V. 2016. Poslední dny dinosaurů. Radioservis, 320 str.
Socha, V. 2015. Neznámí dinosauři. Mladá Fronta, 96 str.
Socha, V. 2015. Pravěcí vládci oblohy. Triton, 16 str. (brožurka)
Socha, V. 2015. Pravěk v českých zemích. Triton, 16 str. (brožurka)
Socha, V. 2014. Objevy pod vrstvami času. Computer Press, 208 str.
Socha, V. 2013. Podivuhodní draci. Triton, 16 str. (brožurka)
Socha, V. 2012. Úžasný svět dinosaurů (2., doplněné a upravené vydání). Triton, 331 str.
Socha, V. 2011. Po stopách dinosaurů. Triton, 216 str.
Socha, V. 2010. Dinosauři od Pekelného potoka. Motto, 200 str.
Socha, V. 2010. Encyklopedie dinosaurů ve světle nejnovějších objevů. Libri, 264 str.
Socha, V. 2009. Úžasný svět dinosaurů. Triton, 292 str.

Inspirující myšlenky...

Dokážeme jíst maso jedině proto, že nemyslíme na to, jak je to kruté a hříšné. Existuje mnoho zločinů, které jsou dílem člověka a jejichž zlo plyne z opuštění zvyků, obyčejů a tradic. Ale krutost mezi ně nepatří. Je to smrtelný hřích a nepřipouští žádné argumenty ani racionalizace. Jen jestliže nedovolíme svým srdcím, aby ztvrdla, vyvarují se krutosti a vždy budou jasně slyšitelná. Ale my dovolujeme, aby se v nás bezstarostně zahnízdila krutost – a ten, kdo se liší, se nám zdá divný... Jestliže umlčujeme své city i přesto, že pociťujeme lítost, jen proto, abychom dělali to, co druzí, a parazitovali na životě, urážíme všechno, co je v nás dobré. Rozhodl jsem se jít vegetariánskou cestou.
Rabíndranáth Thákur