sunkova lucie

Lucie Sunková  (*11. 7. 1974, Praha) roz. Šimková

scénáristka, režisérka, animátorka, výtvarnice a ilustrátorka, spisovatelka

V animaci se věnuje především technologii malby olejovými barvami na skle. Tři semestry vyučovala na FAMU studenty Cinema Studies.
https://www.luciesunkova.com

Ocenění :
Tvůrčí prémie FITES - festival FAMU za film V kleci, 1999
3. místo v hlasování kritiků o cenu Kristián - Febiofest - film Havran, 2000
3. místo v hlasování kritiků o cenu Kristián - Febiofest - film Podobizna, 2002
2. cena Mezinarodní kinoforum "Zolotoy vityaz" (Golden Knight) - film Podobizna,2003
28. International TV festival "Golden Chest" – Plovdiv - cena NATFA "Krastju Sarafov" - film Podobizna, 2003
Famafest - Portugalsko - " Youth Fiction Prize" - film Podobizna, 2004
1. místo FEMINAFILM Ústí nad Labem - film Pelargonie, 2005

Knihy:
Hopík závodníkem / Martin Kučera, Lucie Sunková, 2006
Supermáma / 2014
Příhody myšky Emilky / 2015
Červený medvídek

Filmografie:
1998     Sen ( The Dream )
1998     V kleci ( In the Cage )
2000     Havran ( The Raven )
2000     Tajemství cvrčků ( Mystery of Crickets )
2002     Podobizna ( The Portrait )
2005     Pelargónie ( Geranium )
2009     Kypr ( součást cyklu Evropské pexeso ) – animace
2010     Královéhradecký kraj (součást cyklu České pexeso) - animace
2013     Nouvelle Bonté (součást cyklu pro francouzskou televizi )

Inspirující myšlenky...

Nejradši jsem sám, to mne nikdo neruší. Neboť všichni se vracejí stále k témuž tématu, jak se jim vede špatně a jak se jim vede dobře, tomu se to líbí, onomu se to nelíbí, a brzy zas jsou u věcí, které tvoří jejich život. Dříve jsem jistě právě tak žil, ale teď nenacházím v sobě nic společného s těmito věcmi... Mnohdy sedím s některým z nich v hospodské zahrádce a pokouším se jim vysvětlit, že v tom je už vlastně všecko: moci tak tiše sedět. Přirozeně, že tomu rozumějí, přiznávají to, shledávají to taky, ale jen slovy, jen slovy, to je to, cítí to, ale stále jenom napolo. Jiný jejich život lpí na jiných věcech, jsou tak rozděleni, nikdo to ne cítí celým svým životem; ani já sám neumím dobře říci, co myslím.
Erich Maria Remarque (1898 – 1970), Na západní frontě klid