toman marek
Toman Marek
(*24. 6. 1967, Praha)

Básník, prozaik, autor knih pro děti, překladatel, publicista, moderátor.

Bibliografie:
Cukrárna U Šilhavého Jima (Cukrárna U Šilhavého Jima) / Baobab 2018
Chvála oportunismu /Torst 2016
Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese / Argo 2014
Frajer / Argo 2011
Můj Golem / Argo 2009
Dobytí ostrova Saaremaa / Baronet 2007
Zvláštní význam palačinek / Argo 2004
Citoskelety / Host 2001
Otec a syn / Weles 2000
Jedna kabina pro dva osudy / H+H 1997
Já / Mladá fronta 1987


Inspirující myšlenky...

Na celé člověčenstvo padá cosi jako mrazivý stín hrůzy. Co jiného je ta frenetická poživačnost, ta neúkojná žízeň po zábavě a rozkoši, to orgiastické rozpoutání, které se zmocnilo dnešních lidí? To není jen ovoce nebývalého hmotného blahobytu, nýbrž zoufale přehlušovaná úzkost z rozvratu a zániku. Sem s poslední číší, než bude s námi konec! Jaká hanba, jaké třeštění! Chcete číst ohnivé mene tekel, napsané nad hodokvasem lidstva? Pohleďte na světelné nápisy, které po celé noci září na zdech hýřících a prostopášných měst!
Karel Čapek