toman marek
Toman Marek
(*24. 6. 1967, Praha)

Básník, prozaik, autor knih pro děti, překladatel, publicista, moderátor.

Bibliografie:
Cukrárna U Šilhavého Jima (Cukrárna U Šilhavého Jima) / Baobab 2018
Chvála oportunismu /Torst 2016
Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese / Argo 2014
Frajer / Argo 2011
Můj Golem / Argo 2009
Dobytí ostrova Saaremaa / Baronet 2007
Zvláštní význam palačinek / Argo 2004
Citoskelety / Host 2001
Otec a syn / Weles 2000
Jedna kabina pro dva osudy / H+H 1997
Já / Mladá fronta 1987

Inspirující myšlenky...

Dřívější zpupné přednosti, jimiž se lidské zvíře povyšovalo nad ostatní zvířata, už padají. Víme, že lidská bytost není jediná, která myslí, mluví nebo pracuje. Každý živočišný druh má svoje zvláštnosti, jimiž vyniká, a jiné mu chybí. Ale domnělé přednosti lidí jsou spíš náhražkami nějakých nedostatků. Zbývá zhodnotit, jestli vysoká rozumovost člověka není víc na škodu než k užitku. Podle ničivé úlohy, kterou lidstvo hraje v přírodní rovnováze, bychom mohli směle prohlásit, že lidská vysoká rozumovost je v podstatě chorobně přerostlá rozbujelost, cosi jako rakovina nebo šílenství. Než vysoce mravní a mrvní člověk začal zavádět řád, život se udržoval dokonale jistě a svobodně, když si každý dělal, co chtěl v tom chaosu anarchie.
Misantrop: Vegan - člověk, nebo zvíře?