toman marek
Toman Marek
(*24. 6. 1967, Praha)

Básník, prozaik, autor knih pro děti, překladatel, publicista, moderátor.

Bibliografie:
Cukrárna U Šilhavého Jima (Cukrárna U Šilhavého Jima) / Baobab 2018
Chvála oportunismu /Torst 2016
Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese / Argo 2014
Frajer / Argo 2011
Můj Golem / Argo 2009
Dobytí ostrova Saaremaa / Baronet 2007
Zvláštní význam palačinek / Argo 2004
Citoskelety / Host 2001
Otec a syn / Weles 2000
Jedna kabina pro dva osudy / H+H 1997
Já / Mladá fronta 1987

Inspirující myšlenky...

Když roku 1937 vydávali konzervativní katolíci Klíč k dobré literatuře aneb Seznam knih, knížek a knížeček výborně, dobře neb snažně udělaných téměř obecně žádoucích, užitečných a přístupných myslím čtenářů zdravých, jadrných a nepříliš odborných jako vzor pro lidi katolické, křesťanské a opravdové, z celého Čapkova díla byl zařazen, tedy samozvanými cenzory nebyl zakázán, pouze Zahradníkův rok s mírně pohrdlivou poznámkou, že „před touto knihou Karla Čapka není třeba varovat; patlání se zahrádkou je roztomilá věc“.
Richterová, Sylvie: Eseje o české literatuře