toman marek
Toman Marek
(*24. 6. 1967, Praha)

Básník, prozaik, autor knih pro děti, překladatel, publicista, moderátor.

Bibliografie:
Cukrárna U Šilhavého Jima (Cukrárna U Šilhavého Jima) / Baobab 2018
Chvála oportunismu /Torst 2016
Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese / Argo 2014
Frajer / Argo 2011
Můj Golem / Argo 2009
Dobytí ostrova Saaremaa / Baronet 2007
Zvláštní význam palačinek / Argo 2004
Citoskelety / Host 2001
Otec a syn / Weles 2000
Jedna kabina pro dva osudy / H+H 1997
Já / Mladá fronta 1987

Inspirující myšlenky...

Toto bych chtěl pro své děti, kdyby byly ještě malé. Chtěl bych, aby vyrostly s pocitem, že jsou vládci svých životů. Chtěl bych, aby byly šťastné, ale také aby se staraly o štěstí druhých. Chtěl bych, aby byly emocionálně odolné, aby mohly odrážet nevyhnutelný stres a zklamání, které život občas přinese. Chtěl bych, aby měly důvěru ve svou schopnost učit se po celý život a přizpůsobit se světu, který se rok od roku mění stále rychleji. Chtěl bych, aby měly cíle, po kterých opravdu touží. Chtěl bych, aby byly schopné kriticky přemýšlet a činit racionální rozhodnutí, která jim pomohou dosáhnout jejich cílů. Chtěl bych, aby měly morální hodnoty, které pomáhají dávat smysl a strukturu jejich životům, a doufám, že to budou lidské hodnoty - hodnoty, které mají co do činění s lidskými právy a povinnostmi, a ne s pošlapáním těchto práv.
Peter Gray