topinka150.jpg

Miloslav Topinka (*4. 7. 1945, Nový Etynk - Nová Včelnice)

Básník, publicista

Vystudoval na KU psychologii. Publikoval v Sešitech, Orientaci, Výtvarné práci, Tváři.
Po roce 1989 publikuje např. ve Tvaru, v Literárních novinách.

Ocenění
Seifertova cena, 2003

Bibliografie:
Hadí kámen, 1967
Utopír, 1969
Krysí hnízdo, 1971 (náklad zničen)
Martin a hvězda, 1975
Jak Kačenka přestala mlsat, 1978
Obrázková knížka o zemi, 1979
To neznáte zvířátka, 1981
Vysoká hra (editor), 1993
Vedle mne jste všichni jenom básníci, 1994
Omalovánky (J. Lada), 1996
Snad nic, snad něco, 2001
Trhlina, 2002



Myšlenky z knih

William Blake byl civilizovaný, opravdu civilizovaný. Civilizace je harmonie a úplnost. Rozum, cit, instinkt, fyzický život – Blakeovi se podařilo všechno tohle sladit v harmonické rovnováze. Když převládá jen jedna složka, je to barbarství. Člověk může být barbar intelektem i tělesně. Barbar duchem a cítěním stejně jako smysly. Křesťanství z nás udělalo duchovní barbary, a teď zase z nás věda dělá intelektuální barbary. Blake byl poslední civilizovaný člověk.
Aldous Huxley v knize Kontrapunkt