trefulka150.jpg

Jan Trefulka (*15. 5. 1929, Královo Pole – †22. 11. 2012, Brno)

Spisovatel, publicista

Z vysokých škol dvakrát z politických důvodů vyloučen, patřil mezi tzv. zakázané autory

Ocenění:
V roce 1983 Cena Egona Hostovského (román Veliká stavba)
V roce 1999 Cena města Brna
V roce 2002 cena Zlatá stuha za prózu pro mládež V bludišti šlehačkových slonů

Bibliografie:
Almanach mladé literatury, 1957
Stránky z deníku, 1960
Pršelo jim štěstí, 1962
Třiatřicet stříbrných křepelek, 1963
Výmysly, 1965
Nálezy pana Minusa, 1966
Tajemství tajemníka Růdamora, 1969
Veliká stavba, 1973 (v zahraničí)
O bláznech jen dobré, 1973 (v zahraničí)
Zločin pozdvižení, 1978 (v zahraničí)
Vraždy bez rukavic, 1982 (v zahraničí) 
Svedený a opuštěný, 1983 (v zahraničí)
Vraždy bez rukavic, 1992
Mohelenská step, 1998
Bláznova čítanka, 1998
Květy moravského krasu, 2000
V bludišti šlehačkových slonů, 2001 /Zlatá stuha/
Skřipce na ptáčky, 2004


Inspirující myšlenky...

Starověcí Indové dokonce přesně vypočítali, že náš „temný“ věk započal roku 3102 před n. l.,1 a protože bude trvat celkem 432.000 let, jsme vlastně ještě pořád teprve kdesi na jeho počátku. V tomto nesmírně širokém časovém rámci nenacházel patrně staroindický člověk žádný dostatečně pádný důvod proč zaznamenávat a věrně popisovat tak efemérní a krátkodeché epizody, jakými je vláda toho či onoho krále nebo kterákoli historická epocha, jež se v bezbřehém oceánu času nadobro ztrácejí.
Dušan Zbavitel, Starověká Indie