stuka_150.jpg

Ivo Štuka (*10. 2. 1930, Juliánov-Brno -  †20. 11. 2007, Praha) 

básník, spisovatel, překladatel

byl reaktorem v novinách a různých časopisech, v dobách zákazu od sedmdesátých let byl korektorem v tiskárnách. Po roce 1989 se krátce vrátil k redaktorské činnosti, ale pak se věnoval už jen své tvorbě. Některé práce vytvořil společně s manželkou Ilonou Borskou.

Zlatá stuha 1999 za knihu Abecednik.

Bibliografie:
Kolem vatry, 1955
Smolné krůpěje, 1955
Na konci města, 1958
Dvě sovovská zastavení, s V. Michálkem, 1959
Pod námi země, 1961
Po světě pěšky, autem, v raketě, 1961
Zpívající vodopád, 1962
Šest dnů na Luně, 1963
Svět se točí dokolečka, s I. Borskou, 1963
Pohled dešťových kapek, 1964
Pět minut v baloně, 1966
Barevné pohádky, s I. Borskou, 1967
Král vzduchu, 1970
A jméno její, 1970
Trůn, na kterém se stojí, s I. Borskou, 1975
Variace, 1977, a také J. Jakoubek a J. Vedral
U kotníků závrati,1986
Padá černá jiskra, 1989
Říkadla a šeptánky, s I. Borskou, 1989
Letci v bouři, s I. Borskou, 1991
Minimum na cesty, s I. Borskou, 1998
Abecedník, 1999
Kocourek Mourek, 2000
Kde bloudí velbloudi, 2003

a překlady


Podobné články

Inspirující myšlenky...

Jako hladové bestie vrháte se vy Evropané na nevykořistěné oblasti zeměkoule. To je smysl vašeho zbrojení. Vaše obchodní vztahy, o nichž jste předpokládali, že budou vztahy míru, udělaly z vás navzájem smrtelné nepřátele a posunuly vás do blízkosti války. Rubem vašich technických triumfů je rozpad duchovního myšlení, vaše smysly jsou mrtvé pro vnější dojmy a vnitřní zážitky. Váš život je nekonečná řada závěru z premis, které nezkoušíte, až k soudům, které jste nečekali, ani nechtěli. Všude samé prostředky a nikde cíl ... Kde jsou vaše výhody? Váš lid má více prostředků, více jí a pije - a tím přednosti přestávají. Je méně veselý, méně spokojený a méně pilný. V posledním stu let jste zničili celou společnost, vlastnictví, rodinu, náboženství, morálku, rozdíly tříd, všechny věci, které jsou nejvyššího významu v lidských vztazích.
G.L.Dickinson, Dopisy čínského učence, 1925