zamarovsky150.jpg

Vojtěch Zamarovský (*5. 10. 1919, Trenčín – †26. 7. 2006, Praha)

spisovatel, překladatel

studoval v Praze ekonomii, poté práva (JUDr) v Bratislavě, věnoval se historii a archeologii
V roce 1997 mu slovenský prezident propůjčil Řád Ludovíta Štúra II. třídy a v roce 2003 Pribinův řád I. Třídy.

Bibliografie:

Z sedmi divy světa, 1960
Za tajemství říše Chetitů, 1961
Objevení Tróje, 1962
Bohové a hrdinové antických bájí, 1965
Na počátku byl Sumer, 1966
Dějiny psané Římem, 1967
Řecký zázrak, 1972
Jejich veličenstva pyramidy, 1975
Gilgameš, 1976
Vzkříšení Olympie, 1978
Bohové a králové starého Egypta, 1978
Aeneas, 1981
Sinuhet, 1987
Návrat do starověku, 1992

a řada překladů

.

Inspirující myšlenky...

Dřívější zpupné přednosti, jimiž se lidské zvíře povyšovalo nad ostatní zvířata, už padají. Víme, že lidská bytost není jediná, která myslí, mluví nebo pracuje. Každý živočišný druh má svoje zvláštnosti, jimiž vyniká, a jiné mu chybí. Ale domnělé přednosti lidí jsou spíš náhražkami nějakých nedostatků. Zbývá zhodnotit, jestli vysoká rozumovost člověka není víc na škodu než k užitku. Podle ničivé úlohy, kterou lidstvo hraje v přírodní rovnováze, bychom mohli směle prohlásit, že lidská vysoká rozumovost je v podstatě chorobně přerostlá rozbujelost, cosi jako rakovina nebo šílenství. Než vysoce mravní a mrvní člověk začal zavádět řád, život se udržoval dokonale jistě a svobodně, když si každý dělal, co chtěl v tom chaosu anarchie.
Misantrop: Vegan - člověk, nebo zvíře?