doctorow

Edgar Lawrence Doctorow (*6. 1. 1931, New York – †21. 7. 2015, New York)

spisovatel

vlastním jménem Edgar Lawrence je jedním z nejvýznamnějších soudobých spisovatelů USA. Po studiích v Kenyon College a na Kolumbijské univerzitě pracoval jako nakladatelský redaktor. Učil na několika univerzitách, od roku 1984 je členem Americké akademie a Národního institutu umění a písemnictví. Doctorow bývá označován za představitele historizující fikce, která se vyznačuje prolínáním skutečných a fiktivních událostí, aktualizujícím pojetím historie, nikoliv však dokumentární věrností.
Za jeho dílo mu byly uděleny téměř všechny důležité ceny a vyznamenání. Většina jeho próz byla přeložena do češtiny.

Bibliografie:

Vítejte do zlých časů (1960, Welcome to Hard Times)
Velký jako život (1966, Big As Life)
Kniha Danielova (1971, The Book of Daniel)
Ragtime (1975, česky 1982)
Drink před večeří, (1979, Drinks Before Dinner, česky 1991)
Jezero potáplic (1980, Loon Lake, česky 1994)
Americká hymna (1982, American Anthem)
Životy básníků: Šest příběhů a jedna novela (1984, Lives of the Poets: Six Stories and a Novella)
Světová výstava (1985, World's Fair)
Billy Bathgate, (1989, česky 1993)
Vodárna (1994, The Waterworks)
Boží obec (2000, City of God)
Zpravodajství o vesmíru (2003, Reporting the Universe)
Sladké příběhy venkova (2004, Sweet Land Stories)
Pochod k moři (2005, The March)

Inspirující myšlenky...

Má-li existovat don Juan, musí na světě existovat pokrytectví. Ve starověku by byl don Juan jakýmsi výsledkem bez příčiny; tehdy bylo náboženství slavností, pobízelo lidi k rozkoším; jak by bylo mohlo hanobit lidi, kteří si z jisté rozkoše dělali smysl svého života? Jedině státní správa mluvila o zdrženlivosti; zakazovala věci, které mohly škodit vlasti, to jest zájmům uznávaným obecně, nikoli to, co může škodit jednotlivci, když jedná. Každý muž, měl-li zálibu v ženách a mnoho peněz, mohl být v Athénách donem Juanem, proti tomu nikdo nic nenamítal; nikdo nehlásal, že život na této zemi je slzavé údolí a že trpět je záslužné.
Stendhal, Italské kroniky