grousset300.jpg

André Laurie (Jean François Paschal Grousset) (*7. 4. 1844, Corte, Korsika – †9. 4. 1909, Saint-Mandé)

francouzský spisovatel

Po neúspěšných studiích se stal novinářem, (Le Figaro a později Marseillaise). Byl aktivním účastníkem Pařížské komuny, ve které dokonce zastával funkci předsedy komise pro zahraniční věci, za což byl roku 1872 odsouzen k deportaci na galeje na Nové Kaledonii. Roku 1874 uprchne zpátky do Evropy, kde žil v Anglii. Jako spisovatel pseudonym Philippe Daryl. Po amnestii v roce 1881 se vrací do Francie, kde byl roku 1893 zvolen poslancem za Socialistickou stranu.

André Laurie je výrazný epigon Julese Verna. Napodobitelů Julese Verna bylo plno, ale jen André Laurie (1844–1909, jde o pseudonym Pascala Grousseta) se mohl pyšnit osobní spoluprací s Vernem. Už sám život tohoto Korsičana stojí za velmi tlustou knihu. Za to, že nebyl zapomenut, vděčí Laurie své někdejší spolupráci se Julesem Vernem. Napsali spolu tři knihy: Ocelové město (1879), Hvězda jihu (1884) a Trosečníci z Cynthie (1885).

Bibliografie

1869 Nesmiřitelný sen
1884 Dědic Robinsonův
1885 Trosečník z Cynthie, společně s Julesem Vernem,
1887 Bakalář sevilský
1888 Kapitán Trafalgar
1888 Magnetová hora
1889 Z New Yorku do Brestu za sedm hodin
1890 Mágovo tajemství
1890 Jachta, pod pseudnonymem Daryl
1894 Rubín Dalaljámův
1897 Tajemná Atlantis
1903 Vládce vzduchu
1903 Strýček z Chicaga
1905 Vládce hlubin
1907 Němý Spiridon

Inspirující myšlenky...

My budeme například prodávat konzervativní ideály, protože jsou dobré a žádají se. A budeme taky dělat liberální ideály – jsou pokrokové a mají své odběratele. Potom tu máme ideály komunistické, i na nich se dá vydělat. Dále jsou všelijaké církve a spiritisti a ateisti a mezinárodní politika a spousta jiných věcí, které se mají vyrábět. Tak jen do toho, mládenci. Každý list bude mít svůj ideál. Ale jakmile ten ideál bude mít málo konzumentů, nechá se padnout. Musíme mít též jeden velký nezávislý list, který bude mít za úkol potírat Johna H. Higginse, protože mnoho lidí si něco takového bude přát. A trochu rámusu občas udělá dobře; chlapci, perte se drobet navzájem. Lidi za své peníze chtějí vidět pořádný sport. To je všechno.
Podle článku Karla Čapka v Lidových novinách v roce 1930