grousset300.jpg

André Laurie (Jean François Paschal Grousset) (*7. 4. 1844, Corte, Korsika – †9. 4. 1909, Saint-Mandé)

francouzský spisovatel

Po neúspěšných studiích se stal novinářem, (Le Figaro a později Marseillaise). Byl aktivním účastníkem Pařížské komuny, ve které dokonce zastával funkci předsedy komise pro zahraniční věci, za což byl roku 1872 odsouzen k deportaci na galeje na Nové Kaledonii. Roku 1874 uprchne zpátky do Evropy, kde žil v Anglii. Jako spisovatel pseudonym Philippe Daryl. Po amnestii v roce 1881 se vrací do Francie, kde byl roku 1893 zvolen poslancem za Socialistickou stranu.

André Laurie je výrazný epigon Julese Verna. Napodobitelů Julese Verna bylo plno, ale jen André Laurie (1844–1909, jde o pseudonym Pascala Grousseta) se mohl pyšnit osobní spoluprací s Vernem. Už sám život tohoto Korsičana stojí za velmi tlustou knihu. Za to, že nebyl zapomenut, vděčí Laurie své někdejší spolupráci se Julesem Vernem. Napsali spolu tři knihy: Ocelové město (1879), Hvězda jihu (1884) a Trosečníci z Cynthie (1885).

Bibliografie

1869 Nesmiřitelný sen
1884 Dědic Robinsonův
1885 Trosečník z Cynthie, společně s Julesem Vernem,
1887 Bakalář sevilský
1888 Kapitán Trafalgar
1888 Magnetová hora
1889 Z New Yorku do Brestu za sedm hodin
1890 Mágovo tajemství
1890 Jachta, pod pseudnonymem Daryl
1894 Rubín Dalaljámův
1897 Tajemná Atlantis
1903 Vládce vzduchu
1903 Strýček z Chicaga
1905 Vládce hlubin
1907 Němý Spiridon

Inspirující myšlenky...

Občas mě napadá, že bych si přál žít před vynálezem násobilky a rozhodně před obdobím rozvinuté moderní fyziky a chemie, tedy ještě než jsme všechno věděli - chtěl bych zažít ČISTÝ; KOUZELNÝ SVĚT! Ale přesně tak před sebou vidím svět v tuto chvíli, kdy sedím před obrazovkou počítače a píšu ti tyto řádky. Sám jsem vědec a nestavím se k žádné vědě odmítavě, ale zároveň mám mytické, skoro animistické chápání světa. Nikdy jsem nedovolil Newtonovi nebo Darwinovi, aby setřeli pel z mystérií života.
Jostein Gaarder, Dívka s pomeranči