michalkov_sergej150

Sergej Vladimirovič Michalkov ( *13. 3. 1913, Moskva - †27. 8. 2009, Moskva)

prozaik, básník  

Otec slavných ruských filmových režisérů Nikity Michalkova a Andreje Končalovského bývá označován za klasika ruské literatury pro děti. Díky svým pozitivním vztahům k bolševické ruské politické špičce byl náklad jeho knih jen v ruském jazyce přes 250 milionů výtisků. Známým se také stal především jako nesmrtelný "kabátník" a autor textu hymny bývalého Sovětského svazu (1943), která byla nejdřív oslavou Stalina a po jeho smrti ji v roce 1977 přepracoval. V roce 2001 její slova opět změnil, a Stalina i Lenina pro změnu nahradill Bohem. Politicky často pomlouvačně vystupoval proti antisovětským autorům.

Vybraná bibliografie:

Zajíček Hrdopýšek, 1953
Táta, máma a já, 1953
Satiry a bajky, 1954
Jak našel medvěd dýmku, 1957
Já a můj kamarád, 1967
Křišťálová váza a jiné verše pro děti, 1972
Svátek neposluchů, 1974
Mazlíček Rek, 1976
Koťata, 1981
Spánek jako marcipánek, 1985
Moje štěně, 1988

Inspirující myšlenky...

"...Otázka zní: Je a byl kdy člověk vůbec schopen štěstí? Člověk jistě, jako každý živoucí tvor, ale lidstvo nikoliv. Celé neštěstí člověka je v tom, že byl nucen se stát lidstvem nebo že se jím stal příliš pozdě, kdy byl už nenapravitelně diferencován v národy, rasy, víry stavy a třídy, v bohaté a chudé, ve vzdělané a nevzdělané, v panující a porobené. Nažeňte do jednoho stáda koně, vlky, ovce a kočky, lišky a srnce, medvědy a kozy, zamkněte je do jedné ohrady a přinuťte je žít v tom nesmyslném houfu, jejž nazvete Společenský řád, a dodržovat společná pravidla, bude to nešťastné, nespokojené, fatálně rozklížené stádo, ve kterém se ani jeden boží tvor nebude cítit jako doma."
Karel Čapek, Válka s mloky