murakami

Haruki Murakami (*12. 1. 1949, Kyoto, Japonsko)

spisovatel, překladatel

Světově proslulý japonský autor Murakami se nesnaží napsat román podle šablony západní společnosti, ale ukazuje západnímu světu způsob japonského myšlení. Jeho příběhy poukazují nezaměnitelným způsobem na tragédii způsobu myšlení jedince uprostřed davu společnosti. Každý jeho titul jako by určoval jiný žánr, všechny však mají zvláštní půvab vyprávění v prolínání dvou různých kultur.

Záliba v hudbě se projevila i v některých názvech jeho knih.

Ocenění:
Shinjin Bungaku Prize, 1974; Junichiro Tanizaki Prize, 1985; Yomiuri Literary Prize, 1996; Cena Franze Kafky, 2006 

Bibliografie česky:

Norské dřevo, Odeon 2002
Na jih od hranic, na západ od slunce, Odeon 2004
Kafka na pobřeží, Odeon 2006
Afterdark, Odeon 2007
Konec světa & Hard-boiled Wonderland, Odeon 2008
Sputnik, má láska, Odeon 2009

O čem mluvím, když mluvím o běhání, 2010

Po otřesech, 2010

Všechny knihy do češtiny přeložil z japonského jazyka Tomáš Jurkovič

Inspirující myšlenky...

Vše je podvod: hledat nejmenší míru klamů, držet se průměru, usilovat o krajnosti. V prvém případě dobro odvádíme tím, že je chceme získat příliš snadno, zlo, že mu klademe příliš nepříznivé bojové podmínky. V druhém případě dobro podvádíme tím, že o ně neusilujeme ani ve věcech pozemských. V třetím případě dobro podvádíme tím, že se od něho co nejvíc vzdalujeme, zlo, že bychom je rádi vystupňovali do krajnosti a tím snad zbavili moci. Měli bychom tedy dát přednost druhému případu, neboť´dobro podvádíme vždy, ale zlo v tomto případě, jak se aspoň zdá, nikoliv.
Franz Kafka, Aforismy