kubin150.jpg

Josef Štefan Kubín (*7. 10. 1864, Jičín - †1. 11. 1965, Praha)

Vystudoval romanistiku na Karlově univerzitě v Praze, studoval v Ženevě, hodně cestoval a stal se středoškolským učitelem. Vydal řadu příruček, učebnic i slovníků pro školu, psal poezii, v řadě časopisů publikoval odborné stati i beletrii, překládal, dlouhá léta se zabýval folklórem a nářečími. Získané národopisné poznatky dokázal využít jako skvělý vypravěč hlavně ve svých pohádkách a humorných příbězích. V české literatuře si vydobyl přední místo jako pohádkář.

Bibliografie:

Poznámky a slovníček k francouzským pohádkám, 1900
Povídky kladské I, 1908
Povídky kladské II, 1910
Nový kapesní slovník francouzsko-český a česko-francouzský, 1910
Lidomluva Čechů kladských, 1913
Pohádky z Kladska, 1916
Odcizené části českého státu, 1919
Lidové povídky z českého Podkrkonoší, 1919
České Kladsko, 1919
Slovník slovenskočeský, 1920
Praktická škola francouzská, 1920
Nový kapesní slovník česko-francouzský a francouzsko-český, 1920
V moci kouzla, 1923
Kniha pohádek pro dospělejší mládež, 1924
Dárek od pohádky, 1924
Kladské písničky, 1925
Po stopách Svatopluka Čecha, 1926
Čarovné kvítí, 1926
Lidopisný nástin Českého Kladska, 1927
Nová kytka pohádek, 1928
Kudrlinky, 1928
Pohádek jako kvítí, 1929
Pohádky mládí, 1930
Lidová píseň Čechů štrálských, 1931
České emigrantské osady v Pruském Slezsku. 1931
Lesní žínka a jiné pohádky, 1933
Honza králem a jiné povídky, 1933
Dva zámky a jiné pohádky, 1933
Černý mužíček a jiné pohádky, 1933
Poznámky a slovníček ke Scribeově komedii Le verre d’eau, 1934
Pomsta skalníků a jiné pohádky, 1936
Hladolet a jiné pohádky. 1936
Vlk pudinožka a jiné pohádky, 1937
Sedmikrása a jiné pohádky, 1937
Prachovské skály, 1940
Hostem u pohádky, 1940
V čarodějném kole, 1941
Hrozná chvíle, 1941
Pestrý kolotoč, 1942
Blesky nad hlavou, 1942
Přijďte pobejt čili Námluvy a pomluvy, aneb, Jevištní povídka podle "Lidových povídek z Podkrkonoší", také Pěšky jako za vozem, 1943
Záhon rozmarýnky, 1944
Srdce v bouři, 1944
Čarovná besídka, 1944
Na veselé hodince, 1945
V ráji mladosti, 1946
Svátky u pohádky, 1946
Stíny jdou za námi, 1946
S kytkou za kloboučkem, 1946
Kudrnaté povídky, 1946
Když se čerti rojili, 1946
Co se Vítkovi zdálo, 1946
Jak Honza rozesmál princeznu, 1947
Zlatodol pohádek, 1948
Pokoj lidem, 1948
Lidové humorky, 1948
Hvězdičky, 1948
Divoké přeháňky, 1948
Princezna pohádka, 1949
Lopuchy a růže, 1950
Lidoví baječi, 1950
Z východu světlo, 1952
Bohatýr smích, 1953
Škubánek, 1959
Buďte blažení, 1960
Pojedeme do Jivína, koupíme si báni vína, 1961
Na každého jednou dojde, 1962
Strakatý máslo, 1964
Růže pekelná, 1965

+ pozdější výbory nebo pohádky již vydané

Inspirující myšlenky...

Nejskvělejší díla velkých mužů pocházejí všechna z doby, kdy ještě museli psát zadarmo nebo za nepatrný honorář. Takže i tady se osvědčuje španělské přísloví: Honra y provecho no caben en un saco. Čest a zisk se nevejdou do téhož pytle.
Arthur Schopenhauer