neruda150.jpg

Pablo Neruda (*12. 7. 1904, Parral - †24. 9. 1973, Santiago de Chile)

básník

Narodil se v Parralu na jihu Chile. Vlastním jménem Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto. Po vstupu do komunistické strany v roce 1945 se stal hvězdou "pokrokového" literárního světa. První článek uveřejňuje již v roce 1917. Jeho poezie se vyvíjela od postmodernismu přes surrealismus a po roce 1945 k hovorové bezprostřednosti. Najdeme v ní politické a sociální motivy. V roce 1950 publikoval svůj slavný Veliký zpěv, Českou republiku několikrát navštívil a v 50. letech zde delší čas pobýval, když ho politická diktatura v Chile donutila žít ve vyhnanství.

Přes včechnu aktuálnost, kterou měl ve svých sociálně laděných básních však Neruda vyniká zejména v milostné lyrice. Zde jen stěží najde konkurenci.

V roce 1971 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.

Bibliografie:

Česky:

Kniha soumraku - 1923, básnická sbírka, debut
Básně noci - 1923
Nadšený prakovník - 1923
Dvacet milostných básní a jedna zoufalá píseň - 1924
Prsteny - 1925
Pokus o nekonečného člověka - 1930
Sídlo na zemi - 1933, dvoudílná sbírka reflektující vztah člověka a vesmíru
První básně o lásce - 1936
Španělsko v srdci - 1937, sbírka, v níž se autor vrátil od vesmírných reflexí k palčivým otázkám současnosti
Veliký zpěv - 1950, mytické i kronikářské vidění přírody a dějin Latinské Ameriky

Kapitánovy verše - 1952, Los versos del capitán
Kniha výstředností - 1958
Sto milostných sonetů - 1959
Konec světa - 1969
Nebeské kameny - 1970
Plamenný meč - 1970
Zimní zahrada - 1969
Sláva a smrt Joaquina Muriety - 1967, drama
Vyznávám se, že jsem žil - 1974, autobiografické paměti
Hrozny a vítr - Las uvas y el viento, sbírka, která obsahuje i báseň Pražský rozhovor věnovanou Juliu Fučíkovi

Anglicky

Pablo Neruda / Durán, Manuel., 1981
Pablo Neruda: The Secrets of the Chilean Poet and Diplomat, 1981
Pablo Neruda: all poets the poet / Bizzarro, Salvatore., 1979
The poetry of Pablo Neruda / Costa, René de., 1979
Pablo Neruda: Memoirs (Confieso que he vivido: Memorias) / tr. St. Martin, Hardie., 1977
The Essential Neruda / ed. Mark Eisner, intro by Lawrence Ferlinghetti (City Lights), 2004
Paz and Neruda: A Clash of Literary Titans/ Americas Magazine, July 2008/ Jaime Perales Contreras

Španělsky

Paz y Neruda: Historia de una amistad/Jaime Perales Contreras.,2008. Revista Américas, (Organización de los Estados Americanos), julio 2008.

Pablo Neruda en Cuba y Cuba en Pablo Neruda / Angel I Augier., 2005
Neruda por Skármeta / Antonio Skármeta., 2004
Neruda, memoria crepitante / Virginia Vidal., 2003
Voy a vivirme : variaciones y complementos nerudianos / Volodia Teitelboim., 1998
Neruda y Arauco / Maria Maluenda., 1998
Para leer a Neruda / Hugo Montes., 1997
Neruda y la mujer / Berna Pérez de Burrell., 1993
Para leer a Pablo Neruda / José Carlos Rovira., 1991
Neruda, voz y universo / Mario Ferrero., 1988
Neruda total / Eulogio Suárez., 1988
Nuevas aproximaciones a Pablo Neruda / Angel Flores., 1987
Neruda : un hombre de la Araucania / Rafael Aguayo., 1987
Asturias y Neruda : cuatro estudios para dos poetas / Giuseppe Tavani., 1985
Neruda, 10 años después / Floridor Pérez., 1983
El pensamiento poético de Pablo Neruda / Alain Sicard., 1981
Poesía y estilo de Pablo Neruda / Amado Alonso., 1979
Mi pequeña historia de Pablo Neruda / Arturo Aldunate Phillips., 1979
Conocer Neruda y su obra / Alberto Cousté., 1979
La poesía de Neruda / Luis Rosales., 1978
Pablo Neruda : naturaleza, historia y poética / Eduardo Camacho Guizado., 1978
Rilke, Pound, Neruda : tres claves de la poesía contemporánea / José Miguel Ibáñez Langlois., 1978
Poesía y estilo de Pablo Neruda : interpretación de una poesía hermética / Amado Alonso., 1977

Zdroj_Wikipedia, archiv Citarny.cz

Inspirující myšlenky...

My budeme například prodávat konzervativní ideály, protože jsou dobré a žádají se. A budeme taky dělat liberální ideály – jsou pokrokové a mají své odběratele. Potom tu máme ideály komunistické, i na nich se dá vydělat. Dále jsou všelijaké církve a spiritisti a ateisti a mezinárodní politika a spousta jiných věcí, které se mají vyrábět. Tak jen do toho, mládenci. Každý list bude mít svůj ideál. Ale jakmile ten ideál bude mít málo konzumentů, nechá se padnout. Musíme mít též jeden velký nezávislý list, který bude mít za úkol potírat Johna H. Higginse, protože mnoho lidí si něco takového bude přát. A trochu rámusu občas udělá dobře; chlapci, perte se drobet navzájem. Lidi za své peníze chtějí vidět pořádný sport. To je všechno.
Podle článku Karla Čapka v Lidových novinách v roce 1930